Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw Frans orgaandonatiesysteem gaat zondag in

Door Jeroen van Setten 

Vanaf aanstaande zondag, 1 januari 2017, zijn Fransen die zich niet expliciet hebben afgemeld automatisch orgaandonor als ze overlijden. De familie kan eventuele donatie dan eigenlijk  niet langer tegenhouden. Een praktijk die nu erg veel voorkomt.  

De oorspronkelijke streefdatum was 1 januari 2018, maar doordat alle noodzakelijke acties vlot zijn afgewikkeld, is het een jaar eerder geworden. Uitschrijven kunnen de Fransen straks doen in een zogenaamd weigeringsregister dat in januari  wordt gelanceerd. Ze kunnen het ook nog steeds schriftelijk doen.

Begin 2015 stemde de Franse Assemblée Nationale al in met de nieuwe wet, die door gezondheidsminister Marisol Touraine met verbazend gemak door de volksvertegenwoordiging was geloodst. Wel was de lange termijn waarop het een en ander zijn beslag zou krijgen (drie jaar later) opvallend, maar dat blijkt nu toch een stuk sneller te hebben gekund.

Uit Frans onderzoek bleek begin dit jaar dat maar zeven procent van de bevolking op de hoogte was van de wet op de orgaandonatie uit 1976 die vereist dat schriftelijk bezwaar wordt gemaakt bij weigering van donatie en de familie in feite besliste. Daarom is een uitgebreide campagne nodig om iedereen te doordringen van de wijziging en op de mogelijkheid zich uit te schrijven. Ook moet worden  uitgelegd dat onder de nieuwe wet de familie niet langer het laatste woord heeft.

De afgelopen jaren nam het aantal orgaandonaties in Frankrijk al toe. De verwachting is nu dat met deze wijziging die stijging nog verder zal toenemen en er wel eens een einde zou kunnen komen aan het orgaantekort, hoewel sommige belangenorganisaties bang zijn voor een averechts effect. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-12-2016 | Nog geen reacties
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »


Nieuw Frans orgaandonatiesysteem gaat zondag in

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier