Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw Frans orgaandonatiesysteem gaat zondag in

Door Jeroen van Setten 

Vanaf aanstaande zondag, 1 januari 2017, zijn Fransen die zich niet expliciet hebben afgemeld automatisch orgaandonor als ze overlijden. De familie kan eventuele donatie dan eigenlijk  niet langer tegenhouden. Een praktijk die nu erg veel voorkomt.  

De oorspronkelijke streefdatum was 1 januari 2018, maar doordat alle noodzakelijke acties vlot zijn afgewikkeld, is het een jaar eerder geworden. Uitschrijven kunnen de Fransen straks doen in een zogenaamd weigeringsregister dat in januari  wordt gelanceerd. Ze kunnen het ook nog steeds schriftelijk doen.

Begin 2015 stemde de Franse Assemblée Nationale al in met de nieuwe wet, die door gezondheidsminister Marisol Touraine met verbazend gemak door de volksvertegenwoordiging was geloodst. Wel was de lange termijn waarop het een en ander zijn beslag zou krijgen (drie jaar later) opvallend, maar dat blijkt nu toch een stuk sneller te hebben gekund.

Uit Frans onderzoek bleek begin dit jaar dat maar zeven procent van de bevolking op de hoogte was van de wet op de orgaandonatie uit 1976 die vereist dat schriftelijk bezwaar wordt gemaakt bij weigering van donatie en de familie in feite besliste. Daarom is een uitgebreide campagne nodig om iedereen te doordringen van de wijziging en op de mogelijkheid zich uit te schrijven. Ook moet worden  uitgelegd dat onder de nieuwe wet de familie niet langer het laatste woord heeft.

De afgelopen jaren nam het aantal orgaandonaties in Frankrijk al toe. De verwachting is nu dat met deze wijziging die stijging nog verder zal toenemen en er wel eens een einde zou kunnen komen aan het orgaantekort, hoewel sommige belangenorganisaties bang zijn voor een averechts effect. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-12-2016 | Nog geen reacties




Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Nieuw Frans orgaandonatiesysteem gaat zondag in





NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier