Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw eiwit kan behandeling algemene nierziekte sturen

Door Gerard Kok 

Wetenschappers van de Boston University School of Medicine hebben een eiwit geÔdentificeerd dat een sleutelrol speelt bij idiopathische membraneuze nefropathie. Membraneuze nefropathie is een relatief vaak voorkomende nieraandoening, waarbij het membraan in de glomeruli geleidelijk wordt aangetast, en een van de mogelijke oorzaken van het Nefrotisch Syndroom. In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de membraneuze nefropathie te vinden, en heet de ziekte 'idiopathisch'. De vondst van het eiwit is belangrijk, omdat het de diagnose van idiopathische membraneuze nefropathie zou kunnen vereenvoudigen.

De onderzoekers ontdekten in het bloed van patiŽnten met idiopathische membraneuze nefropathie antistoffen tegen het M-type fosfolipase A2 receptor eiwit (PLA2R). Bij gezonde mensen en patiŽnten met secundaire membraneuze nefropathie, waarbij er wťl een oorzaak is voor de ziekte, vonden zij deze antistoffen niet. Het PLA2R eiwit wordt gemaakt door podocytcellen, die zich in het filtratiemembraan in de glomerulus bevinden, en een belangrijke rol vervullen bij het voorkomen dat eiwit in de urine lekt. De precieze functie van het PLA2R eiwit is nog onduidelijk.

De wetenschappers veronderstellen dat het lichaam van de patiŽnten antistoffen tegen PLA2R aanmaakt, die vervolgens de podocytcellen aanvallen. De PLA2R eiwitten en antistoffen slaan vervolgens neer, en beschadigen de podocytcellen. De nieren lekken hierdoor eiwitten in de urine.

Voorts ontdekte het onderzoeksteam dat de hoeveelheid antistoffen tegen PLA2R in het bloed direct samenhangt met de hoeveelheid eiwit in de urine. De antistoffen liepen zelfs iets vooruit op de eiwitten; als de hoeveelheid antistoffen daalde, daalde het eiwit in de urine vlak daarna ook, als het niveau antistoffen steeg, steeg het eiwit daarna eveneens. Dit is van belang bij het bepalen van de medicatie, omdat membraneuze nefropathie vaak wordt behandeld met krachtige immuunsysteem onderdrukkende middelen, waarvan het gebruik niet zonder risico is. Door het niveau van de antistoffen in het bloed te monitoren, kan de medicatie beter worden afgesteld.

Naast een verbeterde behandeling van idiopathische membraneuze nefropathie, voorzien de onderzoekers dat de diagnose van de ziekte kan worden vereenvoudigd, omdat een nierbiopt achterwege kan worden gelaten. Een test op aanwezigheid van PLA2R antistoffen in het bloed zou kunnen volstaan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-06-2010
Bron: NephcEurope | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier