Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw: een frisse kijk op de Nederlandse nierzorg

Door Merel Dercksen 

Brenda de Coninck

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal als je een nierziekte hebt? Wat doet dat met je leven? Maar ook: hoe verloopt de behandeling, wat zijn de mogelijkheden? En wat gaat daarbij goed, wat kan er beter, gezien door de ogen van de patiënt?

Brenda de Coninck weet al heel lang dat ze een nierziekte heeft, maar had er in eerste instantie weinig last van. Daar is verandering in gekomen. Voor NierNieuws zal zij de komende tijd schrijven over wat zij meemaakt en hoe zij dit ervaart.

Maar ze kijkt ook met een bredere blik. Sommige dingen die haar opvallen, zullen heel individueel zijn. Maar andere zijn exemplarisch voor de zorg aan nierpatiënten in Nederland, en misschien wel voor onze hele reguliere gezondheidszorg. Brenda zal in haar stukken proberen haar ervaringen in dit perspectief te plaatsen.

In het dagelijks leven is Brenda de Coninck samen met haar man in hun eigen praktijk werkzaam als integratief hypnotherapeut. Vanaf deze week kunt u ongeveer eens in de drie weken een aflevering van haar hand verwachten. Morgen leest u de eerste aflevering van Brenda's feuilleton.

sterren Gepubliceerd: zondag 20-05-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • joosen glenn
  22-05-2012 09:01

  Mijn zoon moet vandaag binnen voor een buikcatheter te laten steken voor buikspoelingen,heeft ook veel bang en ook dat zijn normale leven nooit meer terug komt het is heel moeilijk,hij is trouwens nog maar 21 jaar

 • Eldert de Jager, Oud-Beijerland
  21-05-2012 21:24

  Ben bijzonder benieuwd naar haar 'belevenissen'.
  Ik heb ook al jarenlang een sluimerende nierziekte en ga daar nu ook meer van merken.
  Dapper van Brenda dat ze haar ervaringen wil delen.
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

K(r)ater »

Hé, wat is dat nou? Ik wrijf met mijn vinger wat foundation over mijn linker neusvleugel. In de spiegel zie ik een holletje in mijn huid waar de foundation niet in glijdt. Als ik er nog een keer overheen ga, is het weg. Ik besteed er verder geen aandacht aan. Tot de volgende dag, als het patroon zich herhaalt. Dan bekijk ik de plek heel precies. Vreemd, denk ik. Volgens mij is dit niet goed.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier