Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw diabetesgeneesmiddel mogelijk positief voor nieren

Door Jeroen van Setten 

Een nieuw type medicatie bij diabetes type 2 verlaagt niet alleen de bloedsuiker, maar helpt mogelijk ook bij het beschermen van de nieren. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG. De resultaten van het onderzoek werden al in juni van dit jaar in een sessie van de fabrikant, AstraZeneca, gepresenteerd op een congres van de American Diabetes Association (ADA) in New Orleans. Inmiddels is een artikel verschenen in het Journal of the America Society of Nephrology (JASN).

Bij patiënten met diabetes type 2 treden door een hoog bloedsuikergehalte vaak gezondheidsproblemen op, zoals hoge bloeddruk, toename in gewicht en, niet te vergeten, nierschade. Tot nu toe wordt meestal metformine voorgeschreven om het bloedsuikergehalte binnen de perken te houden, met als tweede keus een sulfonylureum derivaat zoals glimepiride of gliclazide, dat insulineafgifte in de alvleesklier stimuleert. Inmiddels is er een nieuw middel ontwikkeld, canagliflozine. Dit middel remt de natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2) in de nieren, maar de effecten ervan op de nierfunctie waren nog niet goed onderzocht.

Lambers Heerspink vergeleek de effecten van metformine met het nieuwe middel op gewicht, bloedsuikerspiegel en nierfunctie. Hiervoor gebruikte hij data van 1450 patiënten met diabetes type 2 uit 19 landen, die metformine gebruikten. Een deel van hen kreeg naast metformine ook glimepiride, een deel kreeg naast metformine ook het nieuwe canagliflozine 100 mg of canagliflozine 300 mg. De patiënten werden gedurende twee jaar regelmatig gecontroleerd op gewicht, bloedsuikerspiegel en nierfunctie.

Lambers Heerspink concludeert in het artikel dat beide middelen de bloedsuiker ongeveer evenveel verlagen. De nierfunctie blijkt echter met canagliflozine wat minder snel achteruit te gaan. Canagliflozine lijkt dus de nieren te beschermen. 'Omdat de bloedsuikerspiegel nauwelijks verschilt bij beide middelen, suggereren onze resultaten dat het nierbeschermende effect van canagliflozine niet samenhangt met de lagere bloedsuiker,' zegt Lambers Heerspink.

'Deze resultaten zijn vooral belangrijk omdat veel patiënten met diabetes risico lopen op nierfalen. Canagliflozine zou een goede therapeutische kans kunnen bieden voor deze patiënten.' Canagliflozine is al op de markt in Europa en Amerika. 'Maar voordat we zeker weten of dit middel een betere keus is dan glimepiride voor de behandeling van nierfalen, moeten grotere studies met langere follow-up worden uitgevoerd. Daar wordt op dit moment aan gewerkt.'

sterren Gepubliceerd: maandag 22-08-2016 | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Nieuw diabetesgeneesmiddel mogelijk positief voor nieren

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier