Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw boek voor kinderen met een chronische (nier)ziekte is gewoon lťuk

Door Tjalda de Schepper 

Dit najaar komt er een bijzonder nieuw kinderboek uit. Het is geschreven speciaal voor kinderen die ziek zijn en de mensen in hun omgeving, om te laten zien hoe dat is voor een kind én dat het leven toch nog een avontuur kan zijn. De hoofdpersoon is Steven Sterman, een jongen met een missie. Hij wil een raket bouwen en daarmee een ruimtereis maken. Dan wordt hij ziek, en dat maakt het allemaal een stuk lastiger…

Foto: Niels Miller

'De wonderlijke ruimtereis van Steven Sterman' wil een boek zijn waarin (nier)zieke kinderen zich kunnen herkennen, maar dat niet in de eerste plaats gaat over ziek zijn. Het gaat over een jongen die een passie heeft (zijn raket) en de hindernissen die hij door zijn ziekte tegenkomt bij het najagen van deze passie.

De auteurs, Esther-Clair Sasabone en Vincent Moolenaar, kent u wellicht nog van De Grote Donorshow uit 2007. Beiden zijn zij al vanaf jonge leeftijd nierpatiënt, en alles wat Steven meemaakt in het boek, is gebaseerd op ervaringen uit hun eigen jeugd. Na hun medewerking aan de show hielden zij contact en raakten bevriend. Esther-Clair is intussen getransplanteerd en Vincent dialyseert nog steeds. Ze hebben allebei een druk leven, maar toch begon vorig jaar bij Vincent het idee te spelen om nog eens iets voor 'zijn doelgroep' te doen, en dan speciaal voor jonge dialysepatiënten.

illustratie: Wieteke Koolhof

Het idee om een kinderboek te maken op basis van hun eigen ervaringen was al snel geboren. Esther-Clair: ”Vincent en ik hadden vroeger wel boekjes over een ziek kind, maar dat waren meer voorlichtingsboekjes, heel erg gefocust op het ziek zijn. Ze waren geschreven door een verpleegkundige of een pedagoog, niet een ervaringsdeskundige. Ik gun zieke kinderen een leuk boek. Het is ook leuk voor gezonde kinderen, er zitten universele thema's onder.”

Ze sloegen aan het brainstormen en daarna aan het schrijven en vonden een illustrator. Vervolgens rolde het project steeds verder. Inmiddels is de stichting Bureau Sterrenstof opgericht om alles goed te laten verlopen. Het is de bedoeling dat de stichting in de toekomst ook andere projecten voor chronisch zieke mensen gaat uitvoeren.

'De wonderlijke ruimtereis van Steven Sterman', geschreven door Esther-Clair Sasabone en Vincent Moolenaar met illustraties van Wieteke Koolhof, verschijnt dit najaar. Kijk voor meer informatie en fragmenten uit het boek op www.bureausterrenstof.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 18-08-2014 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Esther-Clair, Utrecht
  19-08-2014 20:39

  Houd onze website in de gaten of Like onze pagina op Facebook, Jolanda!

 • jolanda strijker , hoogezand
  19-08-2014 14:24

  Geweldig...hoe kom je straks aan zo'n boek??

 • Mien Vos , gorinchem
  18-08-2014 11:15

  Een buitengewoon goed initiatief!
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »


Nieuw boek voor kinderen met een chronische (nier)ziekte is gewoon lťuk

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier