Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niet zomaar een dagje strand

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchantť !'

Het zomerseizoen is losgebarsten. De stranden liggen vol buitenlanders die nauwelijks weten dat het hier enkele weken geleden zo gespookt heeft. Voor hen geldt nu genieten van zon en zee, want straks wacht 'de baas' weer in het wisselvallige vaderland.

Ik ben moe. Het is bijna 40į! Iedereen vraagt aan Ad hoe het gaat. Kun je die lange dialyse-reizen nog aan? Je ziet er moe uit, hou je rustig hoor! Man, man, het is niet makkelijk voor je. Gelukkig is Nanny een frisse jonge meid. Ze regelt het allemaal prima!

Bedankt voor het compliment, maar ik ben geen veertig meer en voel mijn grenzen angstig dichterbij komen.

STOP, geen slachtofferrol nu, er zijn ergere dingen, toch? Jawel, maar vandaag even niet.

Ik maak me zorgen. Zie mijn geliefde vaak bleek wegtrekken. Ik laat hem zo lang mogelijk slapen en ga intussen met Sanne wandelen. Breng hem koffie met wat lekkers op bed. Bedenk een frisse lunch, doe boodschappen en kokkerel. Ik mail de huidige stand van zaken naar familie en vrienden, dweil de benedenverdieping en ruim daar de rommel op. Breng ziekenbezoekjes in de buurt. En geef iedere avond de planten in de tuin en op de terrassen water.

Daarna rol ik in bed, maar kan niet slapen van de hitte en de pijn in mijn benen. Wat betekent dat nu weer?

Vrienden uit Nederland, in de buurt op vakantie, komen en gaan. Ik wil ze niet na twee kopjes koffie weer wegsturen. Daar ben ik teveel FranÁaise voor geworden. Dus tafelen en praten we uren beneden op het bosterras. Ontzettend gezellig, blijf alsjeblieft komen, maar het vreet energie.

Dan lig ik plotseling in de tandarts-stoel met een afgebroken kies: zenuwbehandeling en happen met een mond vol 'pasta' voor een nieuwe kroon.

Mijn zus belt dat ze waarschijnlijk geopereerd moet worden aan een galsteen.

En mijn been wordt steeds pijnlijker. Ik snoep paracetamol en spierontspanners, want voor een doktersbezoek is nu even geen tijd. 15 km omrijden met een zeer been op de gaspedaal is bovendien geen pretje.

Inderdaad ..... de wet van Murphy.


En vandaag wordt het me teveel. Natuurlijk neemt Ad klusjes over, maar eigenlijk wil ik dat niet. Hij heeft genoeg aan zichzelf. Kijkt voetbal en baalt van de teleurstellende finale. Hoe doorbreek ik deze impasse?

Ad dialyseert morgen voor het laatst in HyŤres. Ik krijg een idee: "Cathy, als jij morgen mijn man naar de dialyse hebt gebracht heb je dan nog een ritje of kun je mij 20 km verder op het strand van St.Clair afzetten?"

'Madame, ik rij morgen alleen Uw man, dus geen enkel probleem'. 'Oh, je bent een engel. Wil je misschien met me mee?' 'Oui, avec plaisir. Alors ŗ demain ŗ 6.00 uur!'.

We leveren Ad de volgende morgen om 7.00 uur af en staan even later voor 'ons' hotel in St. Clair. De hotelbaas kijkt verrast en zegt: 'Uw kamer nr 15 is bezet hoor'. Ik leg hem de situatie uit en in no-time zitten we aan het ontbijt (met veel koffie!) en kijken naar de opkomende zon.

Wij hebben een interessant gesprek met een hotelgast die in Brussel bij de EU heeft gewerkt. Grote waardering voor de Nederlanders, echte Europeanen! En ik krijg en-passant nog een complimentje voor mijn Frans, goed voor de moraal!

Daarna zoeken we ieder een ligstoel met parasol aan de rand van de azuurblauwe zee en vallen prompt in slaap. Allebei vermoeid van het ontregelde leven van de afgelopen weken.

Een klein duiveltje probeert het feestje nog te verstoren: Ad aan de rode lijn en ik relaxed aan de Mťditerrannťe. Maar dit gevoel moet ik niet toelaten. Ads reactie is gelukkig zeer positief: 'Dit heeft de dames duidelijk goed gedaan. Mooi kleurtje en stralende ogen! Daar ben ik blij om. En nu snel naar huis'.

Hij doezelt achterin lekker weg en ik zit naast Cathy en denk: Het leven is een feest, maar je moet wel zŤlf de slingers ophangen!

A bientŰt,

Nanny - http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 31-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier