Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niet-voelbare niersteen tot enorme afmeting gegroeid

Door Merel Dercksen 

Artsen in het Fortis Hospital in Vasant Kunj in India hebben bij een vrouw een niersteen verwijderd met het formaat van een volledige nier: 13 centimeter. Die had zo groot kunnen worden, doordat ze er niets van gevoeld had. De operatie heeft twee dagen gekost.

Pushplata Guliani had besloten dat het, toen ze de 40 gepasseerd was, tijd werd voor wat preventieve gezondheidsonderzoeken. Tijdens een van die onderzoeken, een echo van haar buik, zagen de artsen een steen van 13 centimeter in haar rechter nier zitten. Ze had er nooit iets van gevoeld.

Omdat de steen zo abnormaal groot was, kreeg ze het advies hem zo snel mogelijk operatief te laten verwijderen. Hiervoor hebben haar behandelaars percutane nefrostolithotomie gebruikt. Tijdens een kijkoperatie zijn er eerst gaten in de steen geboord, waarna die verder verbrijzeld is met behulp van laserstralen. In eerste instantie kregen de artsen 60 procent van de vergruisde steen eruit, het overige deel hebben ze de volgende dag kunnen verwijderen.

Doordat ze aan de ingreep geen grote wond overhield, kon Guliani na vier dagen weer naar huis. Een operatie als deze kost de patiŽnt in India 120.000 roepies, ruim 1800 euro.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-07-2011
Bron: Hindustan Times | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier