Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niet afklemmen vaten bij nieroperatie is behoud nierfunctie

Door Mustafa Alamyar 

Wanneer een patiŽnt gediagnostiseerd wordt met een niercelcarcinoom waarbij een niersparende operatie geÔndiceerd is, wordt er door de uroloog gekeken voor welke techniek zijn patiŽnt in aanmerking komt. Bijna altijd is dat de partiŽle nefrectomie waarbij standaard een klem op de nierhilus, de plaats waar de grote vaten de nier binnenkomen en weer verlaten, wordt gezet. Als daarnaast blijkt dat de patiŽnt maar ťťn nier heeft (mononier), dan is het extra van belang om de enige nier zo min mogelijk te belasten en zo de postoperatieve nierfunctie zo gunstig mogelijk te laten zijn. Hiermee voorkom je eindstadium nierfalen, cardiale complicaties, lange ziekenhuisopname en een hogere mortaliteit.

Bij een reguliere partiŽle nefrectomie worden de nierslagader en nierader afgesloten met een bulldogklem. Hierdoor ontstaat er een bloedvrij beeld voor de uroloog en kan hij de tumor onder optimaal zicht verwijderen. Hier tegenover staat dat de nier schade oploopt, omdat de bloedcirculatie gedurende langere tijd afgesloten is. Onderzoek heeft aangetoond dat zo'n ischemietijd van meer dan 20 minuten onomkeerbare schade aan de nier veroorzaakt. Het is dus wenselijk, en zeker bij een mononier, om de doorbloeding niet te onderbreken.

Op de 79ste jaarlijkse vergadering van American Urology Association (AUA) sectie New England presenteerde de voorzitter van de Amerikaanse gevestigde Lahey Clinic's Institute for Urology, hun ervaringen met de techniek waarbij de nierslagader en nierader niet afgeklemd worden. Vroeger ging dat gepaard met veel bloedverlies en een hoog sterfterisico. Ze hebben 29 nieroperaties met afklemmen vergeleken met 75 nieroperaties zonder afklemmen. Bij alle patiŽnten was er sprake van een mononier. De onderzoekers hebben een vernieuwde en verbeterde variant van het al langer bestaande techniek toegepast op hun patiŽnten. Bij deze veelbelovende techniek wordt dus de circulatie naar de nier niet afgebroken. De geopereerde patiŽnten hebben hierdoor een tot wel 30% betere nierfunctie op de lange termijn. Op de korte termijn is er geen verschil in nierfunctie tussen de twee patiŽntengroepen.

Een ander voordeel van deze techniek is dat de uroloog geen rekening hoeft te houden met de tijd die er nodig is om de tumor eruit te snijden. Bij het afklemmen van de nierslagader en nierader speelt de tijd wel een belangrijke rol. De uroloog moet vanaf het moment van afklemmen zo snel mogelijk de tumor verwijderen. Cijfers laten zien dat haastig te werk gaan de kans op een positief snijvlak vergroot.

Voor de zeer complexe patiŽntengroep waarbij elke belasting op de nierfunctie er ťťn te veel is, is deze techniek uiterst geschikt voor toepassing.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 16-11-2010
Bron: BJU International | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier