Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niertransplantatie voor Duitse baby van 4 maanden

Door Dietske van der Brugge 

In mei van dit jaar is in het KfH-Kindernierenzentrum van de Medizinische Hochschule Hannover (MHH) een niertransplantatie uitgevoerd bij een baby van 4 maanden oud. In Duitsland werd niet eerder een nier getransplanteerd naar zo'n jong patiëntje.

Het meisje, Carolina, werd in januari geboren met zodanige cystenvorming dat er geen nierfunctie was. Normaal gesproken wordt bij zulke kleine kinderen met nierfalen buikspoeling ingezet als therapie. Bij Carolina is dat ook geprobeerd, maar dat leidde tot peritonitis, zodat pd verder geen optie was. Vervolgens is hemodialyse geprobeerd, hoewel dat eigenlijk geen geschikte therapie is voor baby’s. Toen dat bij de baby levensbedreigende bloeddrukschommelingen gaf tijdens de dialyse, besloten haar artsen haar als hoogurgent aan te melden bij Eurotransplant. Na elf dagen kwam er een donornier voor Carolina beschikbaar, van een overleden ouder kind.

Transplantatiechirurg Frank Lehner heeft de niertransplantatie uitgevoerd. Afgelopen week liet professor Lars Pape van het MHH weten dat de nier het ‘excellent’ doet.

In Duitsland zijn de wachttijden voor een donornier opgelopen tot 6 à 8 jaar. Het aantal donoren is er dramatisch teruggelopen, onder meer door schandalen rond oneerlijke toewijzing van organen. Voor kinderen is de gemiddelde wachttijd minder dan 2 jaar. In Duitsland wachtten in oktober 112 kinderen op een donororgaan, waarvan 55 op een nier.

sterren Gepubliceerd: zondag 01-12-2013
Bron: Spiegel Online e.a. | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »


Niertransplantatie voor Duitse baby van 4 maanden

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier