Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niertransplantatie verbetert hartfunctie

Door Merel Dercksen 

Volgens Amerikaanse onderzoekers gaat een niertransplantatie samen met verbeterd functioneren van het hart, vooral als dat het voor de transplantatie echt niet goed deed. Een verhoging van het hb van de patiŽnt na de transplantatie heeft daarbij een voorspellende waarde voor betere overlevingskansen.

Slecht functioneren van het hart is een gegeven dat meegenomen wordt bij de selectie van nierpatiŽnten die geschikt zijn voor transplantatie. Het is ook bekend dat hart en nieren elkaar beÔnvloeden. Maar er is nog niet veel informatie beschikbaar met betrekking tot factoren die voorspellen in hoeverre het hart, specifiek de hartspier, herstelt na een niertransplantatie. Wetenschappers van de Cleveland Clinic (Ohio) hebben hier onderzoek naar gedaan.

Ze hebben de gegevens geanalyseerd van 232 patiŽnten die in een periode van tien jaar tijd in hun ziekenhuis een niertransplantatie hebben ondergaan, en van wie zowel voor als na de transplantatie een echo van het hart gemaakt was. PatiŽnten die tegelijk met een nier een nieuw hart kregen, zijn uiteraard uitgesloten van dit onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de mate waarin de linker hartkamer in staat is het zuurstofrijke bloed het lichaam in te pompen verbetert, bij patiŽnten bij wie dat voor de niertransplantatie onvoldoende lukte. Gemiddeld genomen normaliseert deze linkerventrikeldysfunctie niet volledig, maar trekt het wel een heel stuk bij. Ook zagen de onderzoekers verbetering van andere factoren zoals de dikte van de hartspier en hoe goed het hart in de rustfase kan ontspannen.

Een verbetering in het hb na transplantatie blijkt samen te hangen met een beter functioneren van de linker hartkamer en verminderde sterfte. Als de mate waarin het hart in staat is om het bloed het lichaam in te pompen met meer dan tien procent verbetert door de transplantatie, is dat volgens de onderzoekers een voorspellende factor voor grotere overlevingskansen voor de patiŽnt. Het maakt daarvoor dan niet uit, hoe slecht het hart voor de niertransplantatie functioneerde.

sterren Gepubliceerd: woensdag 11-11-2015
Bron: Journal of the American College of Cardiology | Nog geen reacties
Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten. Een methode om het immuunsysteem het nieuwe orgaan te laten accepteren als lichaamseigen zou dus een ideale oplossing vormen. Amerikaanse onderzoekers zijn wellicht zo'n methode op het spoor.

Lees meer »

Leuvense test toont afstoting door antilichamen aan zonder biopt »

Onderzoekers uit Leuven en enkele andere Europese centra hebben een manier gevonden om afstoting van een getransplanteerde nier waarbij antistoffen een rol spelen, te herkennen zonder dat er een biopt genomen hoeft te worden. De methode is nog niet zo ver ontwikkeld dat die direct in de praktijk ingezet kan worden. Afstoting van een getransplanteerde nier kan op verschillende manieren plaatsvinden: langs een weg waarbij de T-cellen betrokken zijn (cellulaire afstoting), of door antilichamen.

Lees meer »

Botmetabolisme blijft ook na transplantatie vaak afwijkend »

Op het eerste gezicht zijn botten de meest stabiele onderdelen van je lichaam, maar zelfs botweefsel wordt eens in de zoveel tijd vervangen. Bij gezonde volwassenen wordt sponsachtig botweefsel eens per drie jaar vervangen, en compact bot eens per tien jaar. Bij patiënten met nierschade verloopt dit proces, 'botremodellering', slechter.

Lees meer »


Niertransplantatie verbetert hartfunctie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier