Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niertransplantatie verbetert hartfunctie

Door Merel Dercksen 

Volgens Amerikaanse onderzoekers gaat een niertransplantatie samen met verbeterd functioneren van het hart, vooral als dat het voor de transplantatie echt niet goed deed. Een verhoging van het hb van de patiŽnt na de transplantatie heeft daarbij een voorspellende waarde voor betere overlevingskansen.

Slecht functioneren van het hart is een gegeven dat meegenomen wordt bij de selectie van nierpatiŽnten die geschikt zijn voor transplantatie. Het is ook bekend dat hart en nieren elkaar beÔnvloeden. Maar er is nog niet veel informatie beschikbaar met betrekking tot factoren die voorspellen in hoeverre het hart, specifiek de hartspier, herstelt na een niertransplantatie. Wetenschappers van de Cleveland Clinic (Ohio) hebben hier onderzoek naar gedaan.

Ze hebben de gegevens geanalyseerd van 232 patiŽnten die in een periode van tien jaar tijd in hun ziekenhuis een niertransplantatie hebben ondergaan, en van wie zowel voor als na de transplantatie een echo van het hart gemaakt was. PatiŽnten die tegelijk met een nier een nieuw hart kregen, zijn uiteraard uitgesloten van dit onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de mate waarin de linker hartkamer in staat is het zuurstofrijke bloed het lichaam in te pompen verbetert, bij patiŽnten bij wie dat voor de niertransplantatie onvoldoende lukte. Gemiddeld genomen normaliseert deze linkerventrikeldysfunctie niet volledig, maar trekt het wel een heel stuk bij. Ook zagen de onderzoekers verbetering van andere factoren zoals de dikte van de hartspier en hoe goed het hart in de rustfase kan ontspannen.

Een verbetering in het hb na transplantatie blijkt samen te hangen met een beter functioneren van de linker hartkamer en verminderde sterfte. Als de mate waarin het hart in staat is om het bloed het lichaam in te pompen met meer dan tien procent verbetert door de transplantatie, is dat volgens de onderzoekers een voorspellende factor voor grotere overlevingskansen voor de patiŽnt. Het maakt daarvoor dan niet uit, hoe slecht het hart voor de niertransplantatie functioneerde.

sterren Gepubliceerd: woensdag 11-11-2015
Bron: Journal of the American College of Cardiology | Nog geen reacties
Doorzichtige organen als tussenstap naar printen

Onderzoekers in München zijn erin geslaagd organen doorzichtig te maken met behulp van een oplosmiddel. Doordat dit oplosmiddel de cellen wel laat zitten, kunnen ze vervolgens het orgaan op celniveau in beeld brengen. Dit beeld gebruiken ze om nieuwe organen te printen. De onderzoekers beginnen met een pancreas en hopen over vijf tot zes jaar nieren te kunnen printen op basis van deze techniek.

Het LUMC werkt met een oplosmiddel dat alle cellen van een orgaan weg wast, waarna alleen de collageenstructuur, het 'skelet', overblijft. Andere centra proberen organen te maken op basis van CT- en MRI scans. In München hebben ze nog een andere benadering. Ze hebben een oplosmiddel ontwikkeld dat een orgaan doorzichtig maakt, terwijl de cellen blijven zitten. Dit doorzichtige orgaan kunnen ze vervolgens scannen met lasertechniek, die zo nauwkeurig is dat ze elke cel kunnen zien zitten.

Op basis van het beeld dat deze microscopische scantechniek produceert, willen de onderzoekers eerst de structuur van het orgaan printen en het vervolgens injecteren met stamcellen. Ze hopen op deze manier eerst een werkende pancreas te maken en over vijf of zes jaar een nier. Als alles gaat zoals gepland zouden klinische studies met de geprinte organen een aantal jaar daarna kunnen starten.

Lees meer »

Medicijnen tegen afstoting stuk goedkoper na verlopen patent »

Nadat er generieke versies van de geneesmiddelen tacrolimus en mycofenolzuur op de Amerikaanse markt waren toegelaten, gingen de kosten die zowel patiënten als verzekeringsmaatschappijen voor deze medicijnen moesten maken, een stuk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Michigan.

Lees meer »

Kruisproef voor terugkeer FSGS na transplantatie »

Hoe kun je als onderzoeker een nieuw jaar beter beginnen dan met de wetenschap dat een subsidieaanvraag die je hebt ingediend, gehonoreerd is en dat je dus serieuze stappen in je werk kunt zetten? Dr. Rutger Maas, nefroloog in het Radboudumc in Nijmegen, kan zijn eerdere onderzoeken naar nefrotisch syndroom vanuit een vernieuwende invalshoek voortzetten. Maas is gespecialiseerd in ziekten van de glomeruli, de feitelijke nierfilters.

Lees meer »


Niertransplantatie verbetert hartfunctie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier