Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstichting stopt 3 miljoen in onderzoeken cystenieren en hart- en vaatproblemen bij nierziekte

Door Jeroen van Setten 

Prof. dr. P.M. ter Wee,
van het NIGRAM-
Consortium

De Nierstichting geeft een subsidie van 1,5 miljoen euro aan onderzoek naar een behandeling van erfelijke cystenieren. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door het DIPAK*-consortium geleid door het LUMC. Nog eens 1,5 miljoen gaat naar het NIGRAM**-Consortium (VUmc) dat wil ontrafelen of storingen in de calcium-fosfaat-stofwisseling een oorzaak zijn van nierschade en tegelijkertijd de kans op hart- en vaatziekten vergroten. De consortia bestaan uit wetenschappers van verschillende universitaire ziekenhuizen.

Chronische nierziekten en hart- en vaatziekten staan met elkaar in verband. Prof. dr. Piet ter Wee - projectleider van het consortium NIGRAM en nefroloog van het VU medisch centrum Amsterdam - spreekt van een ingewikkeld samenspel. 'Zelfs als de bloeddruk en nierfunctie stabiel zijn, blijft sprake van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, ůůk in de beginfase van de nierziekte. Dat is opmerkelijk. Er komen steeds meer aanwijzingen dat storingen in de calcium-fosfaatstofwisseling de oorzaak kunnen zijn van nierschade ťn van hart- en vaatproblemen. In ons consortium willen we dit complexe samenspel ontrafelen', aldus Ter Wee.

'De calcium-fosfaathuishouding wordt geregeld door een palet van onder meer hormonen - nier, bijschildklier en de botten - groeifactoren en vitamine D. Al deze factoren hebben zelfstandig en in samenhang invloed op de processen in de nieren en de bloedvaten. In ons consortium werken experts voor alle deze factoren binnen deze puzzel nauw met elkaar samen. Zonder de subsidie van Nierstichting hadden we deze expertise nooit kunnen bundelen.'

Behandeling cystenieren
Er is, zoals geldt voor de meeste nieraandoeningen, nog geen echte behandeling bij erfelijke cystenieren (ADPKD). Maar onlangs zijn wel veelbelovende resultaten gepubliceerd met het medicijn lanreotide. 'In ons DIPAK consortium gaan we deze nieuwe behandeling grondig onder de loep nemen', vertelt projectleider dr. Dorien Peters, moleculair geneticus in het LUMC. 'We doen dat onder andere door het effect van dit medicijn te vergelijken met een placebo bij ongeveer driehonderd patiŽnten.' Bovendien worden beproefde modelsystemen ingezet om beter zicht te krijgen op de (biochemische) routes die de ziekte veroorzaken en mogelijk nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling te vinden.'

* DIPAK is een acroniem afgeleid van ĎDeveloping Interventions to halt Progression of Autosomal Dominant Polycystic Kidney Diseaseí. Oftewel Ontwikkelen van interventies om de progressie van ADPKD (cystenieren) te stoppen
** NIGRAM is een acroniem afgeleid van ĎNier Gerichte Research van Arterie tot Mensí en representeert ook de partners binnen dit consortium, de universitaire centra in NIjmegen GRoningen AMsterdam

sterren Gepubliceerd: woensdag 14-09-2011 | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier