Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstichting start met financieren creatief onderzoek

Door Merel Dercksen 

Paul Beerkens, algemeen directeur; Foto: Nierstichting Nederland

Paul Beerkens

De Nierstichting investeert 950.000 euro in innovatief nieronderzoek. De Wetenschappelijke Raad selecteerde uit 30 aanvragen 10 veelbelovende en vernieuwende projecten, gebaseerd op een creatieve onderzoekshypothese. Dit is de eerste keer dat de Nierstichting speciaal investeert in Ďrisicovolí wetenschappelijk onderzoek. 'Echte verbeteringen voor nierpatiŽnten vragen om wetenschappelijke doorbraken. Die bereik je alleen als je goede onderzoekers de kans geeft een oorspronkelijke hypothese te toetsen', aldus Paul Beerkens, tot 1 augustus directeur van de Nierstichting.

Wetenschappelijk onderzoek borduurt vaak voort op vooronderzoek. Dan kun je rekenen op gedegen onderzoek, waarmee het antwoord op de onderzoeksvraag steeds een stapje verder wordt ontrafeld. Maar creatief en vernieuwend onderzoek aan nieren en nierziekten is ook nodig om doorbraken te realiseren. Om die reden is de Nierstichting dit jaar van start gegaan met het nieuwe Innovatie Programma waarbinnen onderzoek een kans krijgt dat in wetenschappelijk jargon het stempel 'risicovol' krijgt.

In de ronde 2010 van het nieuwe Innovatie Programma zijn nu de tien eerste onderzoeksubsidies toegekend, van elk ongeveer 100.000 euro. De thematiek is uiterst divers. Enkele voorbeelden:

  • Klinisch onderzoek bij patiŽnten met een chronische nierziekte, waarbij bepaalde zenuwen in de nieren worden geblokkeerd. Dat gebeurt met een katheter die is ingebracht via de liesslagader. Doel van dit onderzoek is te ontrafelen waarom mensen met een nierziekte vaak hart- en vaatziekten krijgen.
  • Het toepassen van een geheel nieuwe techniek om in nierweefsel - tot op het niveau van enkelvoudige moleculen - de interactie tussen eiwitten zichtbaar te maken. Deze interactie leidt tot nierschade en de vorming van littekenweefsel (fibrose). Als dankzij deze innovatieve test duidelijk wordt hoe deze schade ontstaat, kan dit wellicht worden voorkomen.
  • Toepassen van de nieuwste technologie voor het bepalen van DNA-volgordes bij hemolytisch uremisch syndroom (HUS), een aandoening die tot nierfalen kan leiden. HUS kan verschillende oorzaken hebben en wordt gekenmerkt door een versnelde bloedafbraak, tekort aan bloedplaatjes en een acuut nierfalen. Bij atypische HUS krijgt 50 procent van de patiŽnten nierfalen en 25 procent overlijdt. Op dit moment bestaat geen afdoende behandeling en zijn de vooruitzichten slecht. Via dit onderzoek wordt meer duidelijk over de onderliggende problematiek en komt wellicht ook een genetische diagnose-test beschikbaar. Dat opent de weg naar een effectieve behandelingsstrategie en maakt het mogelijk binnen genetisch belaste families de personen uit risicogroepen op te sporen.
  • De toepassing van COPAS flow cytometry: een techniek die uit weefsel heel precies cellen en structuren zoals nefronen kan sorteren met een luchtstootje. Dankzij deze techniek kunnen onderzoekers heel specifiek stukjes weefsel selecteren, terwijl de traditionele techniek alleen enkele cellen selecteert. Dit is een belangrijke vooruitgang voor het onderzoek naar de werking van de nier.

Aanvankelijk was begroot vijf innovatiesubsidies toe te kennen. Door het grote aantal aanvragen en de hoge kwaliteit ervan besloot de Nierstichting het Innovatiebudget voor dit jaar te verdubbelen. Beerkens: 'Ons nieuwe subsidiebeleid blijkt duidelijk aan een behoefte te voldoen. Door talent de ruimte te geven voor het toetsen van een innovatieve hypothese werken we kennelijk op een goede manier aan de toekomst van nierpatiŽnten.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 09-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier