Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstichting helpt zwevende kiezer op 9 juni

Door Jeroen van Setten 

De Nierstichting roept, samen met de Hartstichting, zwevende kiezers op om bij de komende Tweede Kamerverkiezingen te stemmen op een partij met een voorkeur voor het Actief Donor Registratie (ADR) systeem.

De twee stichtingen doen dat in grote advertenties in landelijke en lokale kranten waarin de term zweven in verband wordt gebracht met het zweven tussen leven en dood van mensen die wachten op een orgaantransplantatie.

Op de websites van Nier- en Hartstichting staat een overzicht van de standpunten van de verschillende politieke partijen op het gebied van ADR. De partijen die voor een ADR-systeem zijn, worden in groen weergegeven.

De 'groene' partijen zijn D66, SP, Groen Links, PvdA en TON. Ook wordt in rood aangegeven welke partijen verklaard tegenstander zijn van actieve donorregistratie. Dat zijn de VVD, volgens peilingen straks de grootste partij, het CDA, de SGP, CU, Partij voor de Dieren en de PVV.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 08-06-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Marieke
    08-06-2010 21:39

    Onderzoek van de VSOP geeft inzicht in het beleid van de partijen t.a.v. zeldzame nierziekten...dit is ook zeer de moeite waard om te lezen.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier