Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstichting 400.000 Euro rijker dankzij Lotto

Door Merel Dercksen 

De Lotto heeft eind mei ruim 6 miljoen euro gedoneerd aan 19 goede doelen op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijk welzijn en gezondheid. De Nierstichting mocht een cheque van 412.414 euro in ontvangst nemen.

Rieneke van de Laar, manager goede doelen bij De Lotto: 'Ik ben blij dat wij ook dit jaar weer zo'n mooi bedrag mogen afdragen aan de Stichting Loterijacties Volksgezondheid. De 14 gezondheidsorganisaties strijden voor de verbetering van de gezondheidszorg en wij zijn blij dat we deze organisaties daarin kunnen steunen.'

De Stichting Loterijacties Volksgezondheid (SLV) is in 1960 opgericht om de gelden te verdelen die uit loterijen toevloeien aan de sector volksgezondheid. De organisaties die aangesloten zijn bij de SLV zijn: Aids Fonds, Astma Fonds, Diabetes Fonds, Fonds Psychische Gezondheid, Hersenstichting Nederland, KNCV Tuberculosefonds, KWF Kankerbestrijding, Maag Lever Darm Stichting, Revalidatiefonds, Nederlandse Brandwonden Stichting, Nederlandse Hartstichting, Nierstichting, Prinses Beatrix Fonds en Reumafonds.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-06-2010
Bron: Nierstichting | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier