Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstenen verhogen risico op nierschade niet altijd

Door Merel Dercksen 

Volgens Amerikaanse wetenschappers lopen mensen die nierstenen gehad hebben niet per se een hoger risico op chronische nierschade. Maar, onverwacht, wel als ze daarbij weinig urinezuur in hun bloed hebben.

Uit meerdere onderzoeken is tot nu toe gebleken dat mensen die meerdere keren nierstenen hebben gehad, een verhoogd risico lopen op chronische nierschade. Maar, zeggen wetenschappers van de University of Minnesota en de Johns Hopkins University, die studies zijn vooral onder blanken gedaan en hielden daarnaast geen rekening met ook belangrijke factoren als de hoeveelheid urinezuur in het bloed.

Zij hebben daarom hun eigen onderzoek gedaan onder deelnemers aan de ARIC studie (Atherosclerosis Risk in Communities). In de periode 1996-1998 waren er 10.678 deelnemers die aan de studie startten en op dat moment geen nierproblemen hadden. 856 van hen hadden al wel een geschiedenis van nierstenen, en tijdens de studieperiode van gemiddeld twaalf jaar kwamen daar nog eens 322 steenpatiënten bij.

In die periode ontwikkelden 1037 deelnemers in enige mate chronische nierschade. In eerste instantie lijkt het in deze studie ook dat nierstenen an sich het risico op nierschade verhogen: deelnemers die ooit nierstenen hadden gehad kregen vaker nierschade. Maar toen de onderzoekers andere variabelen meenamen in hun analyse, verdween dat verband.

Wel zagen ze dat deelnemers die nierstenen hadden gehad en daarbij een lage hoeveelheid urinezuur in het bloed hadden, een verhoogd risico op nierschade lopen. De etnische afkomst van de deelnemers maakt volgens de onderzoekers niet uit voor het risico dat nierstenen tot nierschade leiden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-09-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »


Nierstenen verhogen risico op nierschade niet altijd

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier