Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstenen verhogen risico op nierschade niet altijd

Door Merel Dercksen 

Volgens Amerikaanse wetenschappers lopen mensen die nierstenen gehad hebben niet per se een hoger risico op chronische nierschade. Maar, onverwacht, wel als ze daarbij weinig urinezuur in hun bloed hebben.

Uit meerdere onderzoeken is tot nu toe gebleken dat mensen die meerdere keren nierstenen hebben gehad, een verhoogd risico lopen op chronische nierschade. Maar, zeggen wetenschappers van de University of Minnesota en de Johns Hopkins University, die studies zijn vooral onder blanken gedaan en hielden daarnaast geen rekening met ook belangrijke factoren als de hoeveelheid urinezuur in het bloed.

Zij hebben daarom hun eigen onderzoek gedaan onder deelnemers aan de ARIC studie (Atherosclerosis Risk in Communities). In de periode 1996-1998 waren er 10.678 deelnemers die aan de studie startten en op dat moment geen nierproblemen hadden. 856 van hen hadden al wel een geschiedenis van nierstenen, en tijdens de studieperiode van gemiddeld twaalf jaar kwamen daar nog eens 322 steenpatiënten bij.

In die periode ontwikkelden 1037 deelnemers in enige mate chronische nierschade. In eerste instantie lijkt het in deze studie ook dat nierstenen an sich het risico op nierschade verhogen: deelnemers die ooit nierstenen hadden gehad kregen vaker nierschade. Maar toen de onderzoekers andere variabelen meenamen in hun analyse, verdween dat verband.

Wel zagen ze dat deelnemers die nierstenen hadden gehad en daarbij een lage hoeveelheid urinezuur in het bloed hadden, een verhoogd risico op nierschade lopen. De etnische afkomst van de deelnemers maakt volgens de onderzoekers niet uit voor het risico dat nierstenen tot nierschade leiden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-09-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Nierstenen groeien net als kristallen

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn.

Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op. Door op nanoniveau naar de zo ontstane laagjes te kijken, kunnen geologen het proces reconstrueren. 

Van nierstenen, vooral de harde calciumoxalaatstenen, werd altijd gedacht dat ze niet oplosbaar waren en daarom vanaf het begin alleen maar groter werden door neerslag uit oververzadigde urine. Amerikaanse onderzoekers hebben nu met de blik van geobiologen naar nierstenen gekeken die bij patiënten verwijderd waren. En wat ze zien, is voor hen een sterke aanwijzing dat de vorming van nierstenen precies zo gaat als bij oesterschelpen, kalksteen in warmwaterbronnen en stromatolieten, bekend als heel oude fossiele afzettingen.

De verschillende laagjes die ontstaan, doen de geologen spreken van 'prachtige kristallen' - hoe pijnlijk ze ook kunnen zijn. Ze zien nog een parallel met de buitenwereld: net als in bijvoorbeeld Yellowstone Park zouden bacteriën als een startversneller kunnen werken.

Lees meer »

Beter zicht op fosfaattekort bij niersteenvormers »

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzoek gedaan onder patiënten die nierstenen op basis van calcium vormen. Ze hebben nu een beter beeld van hoe het komt dat deze mensen vaak te weinig fosfaat in hun bloed hebben. Het ligt in elk geval niet aan het eetpatroon, maar wel aan eiwitten die het transport van stoffen door de wand van de nierbuisjes heen reguleren. De reabsorptie van fosfaat uit de voorurine terug naar het bloed raakt daardoor verstoord.

Lees meer »

Nieuwe perspectieven bij nierstenen?  »

Nierstenen: een pijnlijk verschijnsel en de behandelmogelijkheden zijn op de lange termijn niet erg effectief. Wie er eenmaal last van heeft gehad, loopt namelijk grote kans op een nieuwe steen. ZonMw heeft een Off Road subsidie toegekend aan Jenny van der Wijst van het Radboudumc, waarmee ze een heel nieuwe benadering van het probleem kan gaan onderzoeken. Als haar idee werkbaar blijkt, leidt dat mogelijk tot een geheel nieuwe behandeling.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier