Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstenen en hartziekte gaan vooral bij vrouwen samen

Door Gerard Kok 

Nierstenen gaan samen met een verhoogd risico op coronaire hartziekte, vooral bij vrouwen, zo blijkt uit nieuw Chinees onderzoek. De onderzoekers zijn nogal verrast dat het risico voor vrouwen zoveel hoger is, maar een goede verklaring laat nog even op zich wachten.

Coronaire hartziekte ontstaat als er vernauwingen of verstoppingen optreden in de kransslagaders, de slagaders die het hart zelf van bloed voorzien. Deze vernauwingen en verstoppingen ontstaan doordat zich plaque vormt tegen de wanden van de kransslagaders, waardoor het bloed steeds lastiger door de ader kan stromen. Dit leidt op den duur tot potentieel levensbedreigende hartproblemen, zoals een hartinfarct.

Voor het Chinese onderzoek werden zes eerdere studies bijeen genomen. Op deze manier hadden de onderzoekers de beschikking over de gegevens van bijna 50 duizend patiënten met nierstenen, en een controlegroep van iets meer dan 3,5 miljoen mensen. De deelnemers werden gemiddeld bijna 9 jaar gevolgd. Ongeveer 133 duizend van hen kregen te maken met coronaire hartziekte.

Het hebben van nierstenen bleek samen te gaan met een 19% hoger risico op coronaire hartziekte en een 40% hoger risico op een beroerte. Deze getallen kwamen niet onverwacht, men vermoedde al langer een verband tussen nierstenen en gezondheidsproblemen als obesitas, diabetes, hoog cholesterol en hoge bloeddruk, en deze zaken worden ook al langer gelinkt aan coronaire hartziekte. Het verrassende was echter dat het risico op coronaire hartziekte voor vrouwen met nierstenen zoveel hoger was dan voor mannen (49% om 15% ten opzichte van deelnemers zonder nierstenen).

Een goede verklaring hiervoor hebben de onderzoekers niet. Het is mogelijk dat deze uitkomst het resultaat is van hoe het onderzoek is opgezet, en daarom stellen de onderzoekers een nieuw, prospectief, onderzoek voor. Hierbij staat van tevoren vast welke uitspraak men wil bevestigen of ontkrachten. Bij een retrospectief onderzoek, zoals nu is gedaan, zijn alle metingen verricht voordat de onderzoeksvraag is geformuleerd. Dat is minder sterk, omdat de uitgevoerde metingen wellicht niet helemaal toegesneden zijn op de vraag, maar het is doorgaans wel goedkoper.

sterren Gepubliceerd: donderdag 18-09-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »


Nierstenen en hartziekte gaan vooral bij vrouwen samen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier