Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstenen door extra calcium, maar voordelen zijn groter

Door Tjalda de Schepper 

Onderzoekers van de University of Iowa hebben de relatie tussen het gebruik van calcium en vitamine D supplementen bij post-menopauzale vrouwen en het ontstaan van nierstenen onderzocht. Calcium en vitamine D worden vaak samen voorgeschreven om osteoporose tegen te gaan bij vrouwen na de menopauze. Miljoenen vrouwen gebruiken de middelen, maar over bijwerkingen op lange termijn is weinig bekend. Daarom hebben de onderzoekers gegevens uit het Women's Health Initiative gebruikt om onderzoek te doen naar de prevalentie van nierstenen bij het gebruik van deze middelen. Ze vonden 17% meer nierstenen in de onderzoeksgroep dan in de controlegroep.

Eerder was in het kader van dit onderzoeksprogramma een onderzoek uitgevoerd naar het effect van calcium en vitamine D supplementen op botbreuken. Hierbij moesten de deelneemsters halfjaarlijks vragenlijsten invullen waarin ook gevraagd werd of ze in het afgelopen half jaar nierstenen hadden gehad. De vrouwen waren verdeeld in twee groepen, de onderzoeksgroep kreeg dagelijks 1000 mg calciumcarbonaat en 400 IE vitamine D. De controlegroep kreeg placebo's. De verkregen resultaten zijn opnieuw gebruikt voor deze studie, waarbij specifiek naar het voorkomen van nierstenen is gekeken.

In de onderzoeksgroep werden 17% meer nierstenen gerapporteerd. Dit is volgens de onderzoekers een belangrijke uitkomst, vanwege het grote aantal mensen dat deze middelen gebruikt, en de hoge doses die zonder recept verkrijgbaar zijn. Opvallend in dat minder dan 10% van de vrouwen die een niersteen rapporteerde hier ook voor naar het ziekenhuis is geweest.

In een bijgaande editorial in hetzelfde tijdschrift (The American Journal of Clinical Nutrition) worden wel een aantal vraagtekens bij dit onderzoek geplaatst. Zo geven zij aan dat er ook mensen in het onderzoek opgenomen waren die al eerder een niersteen gehad hadden. Ook was het zo dat vrouwen uit zowel de onderzoeks-, als de controlegroep van te voren al calcium en vitamine D gebruikten. Bij de onderzoeksgroep werd dit nog verder verhoogd. Tot slot achten zij het waarschijnlijk dat er patiŽnten met Idiopatische hypercalciurie in de studie opgenomen waren. Deze patiŽnten hebben een grotere kans op nierstenen, zeker wanneer ze ook nog extra calcium binnen krijgen. Dit kan het onderzoek beÔnvloed hebben.

Zowel in het onderzoek als in de editorial wordt benadrukt dat uit eerder onderzoek is gebleken dat wijziging van het dieet om meer calcium en vitamine D via de voeding binnen te krijgen juist de kans op nierstenen verlaagt. Dit komt waarschijnlijk door een binding in de darmen van oxalaten en calcium uit de voeding. De conclusie van de editorial is dan ook dat de belangrijkste les die geleerd kan worden uit het artikel is dat optimale calciuminname bereikt kan worden met een minimaal risico op nierstenen door voeding met veel calcium te gebruiken en supplementen te vermijden.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 02-07-2011
Bron: The American Journal of Clinical Nutrition | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier