Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niersparende kijkoperatie bij vergevorderde nierkanker werkt

Door Merel Dercksen 

Ook bij wat grotere niertumoren, die zich deels buiten de nier manifesteren, blijkt het goed mogelijk door middel van een kijkoperatie alleen het aangedane weefsel te verwijderen. Tot nu toe wordt in die gevallen meestal nog de hele nier weggenomen, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dat de overleving niet verbetert.

Laparoscopische verwijdering van niertumoren waarbij de nier zoveel mogelijk gespaard blijft, gebeurt meestal alleen bij kleinere tumoren die niet buiten de nier gegroeid zijn. In andere gevallen wordt er nog vaak voor gekozen de hele nier uit te nemen. Franse onderzoekers vergeleken beide behandelingen bij patiŽnten met een niertumor in het stadium pT3. Dat houdt in dat de tumor plaatselijk is doorgegroeid in het vet rond de nieren, de bijnier of de grotere vaten in de nieren. De tumoren waren niet uitgezaaid en ook was in geen van de gevallen de holle ader, de grote ader in de buik, aangetast.

Ze volgden 44 patiŽnten met een dergelijke tumor bij wie een laparoscopische, niersparende operatie was uitgevoerd, en 135 bij wie in een open operatie de hele nier was verwijderd. Opvallend genoeg was de aan kanker gerelateerde sterfte in de laparoscopische groep zelfs lager dan in de groep die een volledige nefrectomie had ondergaan, maar het verschil was niet significant. Uiteindelijk bleek alleen het stadium van de tumor iets te kunnen zeggen over de kankergerelateerde sterfte, en maakte de wijze van opereren daarvoor niets uit.

'Onze resultaten bevestigen de veiligheid van laparoscopische operaties voor de behandeling van niertumoren, zelfs als ze het omliggende weefsel binnendringen,' aldus hoofdonderzoeker dr. Karim Bensalah van het universiteitsziekenhuis in Rennes.

PatiŽnten bij wie een deel van de nier behouden blijft hebben meestal een betere nierfunctie dan degenen bij wie een nier volledig verwijderd is.

sterren Gepubliceerd: maandag 21-12-2009
Bron: BJU International | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier