Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NierNieuws Neurose is begrijpelijk

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

In zijn column 'NierNieuws Neurose' in het blad 'Wisselwerking' beklaagt Kees Keller zich over de onafgebroken stroom nieuws die hij, als NierNieuws Alert abonnee, dagelijks bij het ontbijt te verwerken krijgt. Meende hij eerst nog dat er hoopgevende informatie langskwam, hij raakt er gaandeweg van overtuigd dat je alleen maar steeds minder mag en het allemaal toch niet opschiet.

Het maakt Keller, die het probleem overigens erg geestig beschrijft, allemaal reuze onrustig. Hij voelt zelfs aandrang om 'met zwaar rokende sigaar, een vol glas Tequila Sunrise en een bosje vette kroketten een avond geheel los te gaan.' En dat is een begrijpelijke reactie. Net als de columnist zouden ook wij wensen dat wetenschap en techniek veel sneller tot resultaten zouden komen en dat we niet overal zo in zouden worden beperkt. Liever vandaag dan morgen zien we de draagbare kunstnier in productie gaan en uit stamcellen opgekweekte nieren in een half uurtje getransplanteerd worden.

Helaas is de praktijk anders en, toegegeven, soms ook erg verwarrend. Allerlei motieven spelen een rol om bepaalde onderzoeken wel of niet te verrichten. De invloed van de farmaceutische industrie met haar eigen agenda doet zich doorlopend gelden en politieke dilemma's zorgen regelmatig voor onduidelijkheden.

Kees Keller heeft gelijk, ons nieuws is op het eerste gezicht vaak weinig opwekkend. Maar het is in grote lijnen wel degelijk hoopgevend. Alleen al in de twee jaar dat NierNieuws bestaat, zijn transplantaties succesvoller geworden, leven dialysepatiŽnten alweer langer en komen nierpatiŽnten steeds later aan de dialyse. Levende transplantaties en uitgebreide cross-over programma's zijn gewoon geworden en altruÔstische donoren zijn overal opgestaan.

Wij hebben de moed in ieder geval nog lang niet opgegeven en we zijn dat ook niet van plan. We hopen bovendien dat dat ook geldt voor iedereen die werkzaam is in dit veld. Zonder de gezondheidszorgwerkers, de wetenschappers en de technici was er helemaal geen vooruitgang.

En van die, misschien wel geringe, vooruitgang die er wel degelijk is, blijven wij graag dagelijks verslag doen. Want alle beetjes helpen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 20-08-2010 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Gerard, Dordrecht
  06-06-2011 17:08

  Hierbij een wat late reactie op het commentaar van de redactie. Mijn pleidooi is niet om van niernieuws een soort hulpdienst te maken. Mijn pleidooi is om ook de (sociaal-)prychologische aspecten op wetenschappelijke wijze te benaderen.
  Ook word ik wat moe van de artikelen die vooral een produkt lijken te zijn van een combinatie van publicatiedrift/-noodzaak en nijver er op los correleren.

 • Redactie
  23-08-2010 10:33

  De vragen die Gerard Spoelstra hieronder stelt zijn allemaal heel relevant en worden door ons ook volledig onderkend. Natuurlijk is er behoefte aan het soort informatie waarover Spoelstra het heeft en we zijn dan ook blij dat hij deze vragen hier stelt. Maar voor antwoorden verwijzen wij graag naar de de NVN. De nierpatiŽntenvereniging is de organisatie die op die gebieden de juiste antwoorden kan geven. Wij beperken ons vooralsnog bewust tot algemene berichtgeving en het ter beschikking stellen van agenda-informatie voor zowel de professional als de patiŽnt.

 • G.M. Spoelstra, Dordrecht
  20-08-2010 16:01

  Als nierpatiŽnt vind ik dat hier een zinvolle discussie wordt opgestart. Een nierpatiŽnt die deze website bezoekt heeft ook behoefte aan toepasbare adviezen om (meer) plezier in zijn/haar leven te krijgen. Ook adviezen om geep te krijgen en te houden op wat zich "tussen de oren" afspeelt. Ook alternatieve geneeswijzen verdienen in dit verband aandacht. Kan een Reiki-behandeling bijdragen aan de gezondheid/het welbevinden? Hoe ga je er als nierpatiŽnt mee om als je een dag lang stevig uit de bocht gevlogen bent (kroketten, glazen wijn e.d.)? Hoe beoefen je als nierpatiŽnt de levenskunst, voorkom je paniekgevoelens en voorkom je het verlangen om van een hoog flatgebouw af te springen? Hoe ga je samen met je partner goed met je ziekte om? Dit is een breder terrein dan de oorzaak-gevolg analyses die overheersen op deze website. Tot slot mijn dank voor het hoge niveau van deze site.

  Gerard
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier