Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NierNieuws columnisten ongedeerd bij zware overstromingen

Door Jeroen van Setten 

Beeld: Journal TF1
Bij zware overstromingen als gevolg van extreme regenval in de omgeving van de Zuid-Franse woonplaats van onze columnisten Nanny en Ad Nooitgedagt, zijn zeker 15 doden gevallen en wordt nog een twaalftal mensen vermist.

Ad en Nanny moesten het sinds gisteravond zonder elektriciteit, telefoon, internet en stromend water doen, maar zijn ongedeerd. Ook op dit moment zijn ze nog afgesneden van de buitenwereld omdat de wegen die nog min of meer begaanbaar zijn worden geblokkeerd door auto's die niet verder kunnen. Elektriciteit, internet en stromend water zijn ook nu nog niet beschikbaar. Behalve schade aan de tuin hebben onze columnisten geen materiŽle schade geleden.

Het is nog onzeker hoe Ad vanavond naar zijn dialysecentrum gaat komen aan de andere kant van Draguignan. De plaats die het ernstigst getroffen is door de watervloed. Het echtpaar rekent erop dat hun vaste taxichauffeur in staat zal blijken eerst hun huis en daarna het dialysecentrum te bereiken.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-06-2010 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • degraeve, anneke
  16-06-2010 23:13

  ik leef enorm met jullie mee, ik hoop dat Ad op de dialyse geraakt is. Veel sterkte aldaar.
  groetjes vanuit BelgiŽ

 • Garmt, C.
  16-06-2010 22:51

  We hebben je geprobeerd te bellen wat uiteraard niet lukte. Sterkte daar met de narigheid

 • A., B.
  16-06-2010 17:21

  Komt wel weer goed! Sterkte Ad en Nanny.
  Als het echt moet versieren ze er wel een helicopter voor Ad, zodat hij geen dialyse moet missen.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier