Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierkanker wordt steeds vaker toevallig ontdekt

Door Mustafa Alamyar 

Onderzoekers van de Tampere universiteit in Finland hebben de symptomen van nierkankerpatiŽnten van de afgelopen veertig jaar geanalyseerd en gekeken of deze veranderd zijn qua presentatie. Uit hun onderzoek blijkt dat de incidentie (aantal nieuwe gevallen per tijdseenheid) van bij toeval gevonden niertumoren tegenwoordig hoger is en dat de typische symptomen minder vaak voorkomen dan vroeger.

Niertumoren zijn berucht om hun paraneoplastische symptomen (onverklaarde koorts, nachtelijk zweten, gewichtsverlies), aanwezig in 30% van de patiŽnten. De typische symptomen van Virchow (flankpijn, bloed in urine en voelbaar gezwel) worden steeds minder gezien bij patiŽnten. In de jaren voor de uitvinding van de CT-scans en echo-apparatuur werd maar 7% van de gevallen incidentieel ontdekt. Nu is dat getal gestegen tot ongeveer 80% van de gevallen.

Over de periode van 1964 tot 1997 werden de gegevens van 970 nierkankerpatiŽnten bestudeerd. Symptomen werden verdeeld in lokaal (bloed in urine, flankpijn, voelbaar gezwel) en systemisch (koorts, bloedarmoede, gewichtsverlies, metastase verschijnselen). Uit deze analyse bleek dat flankpijn het meest voorkomende verschijnsel was en dat maar 0,7% van de patiŽnten zich presenteerde met de klassieke triage (Virchow) voor niertumoren. Ook bleek dat patiŽnten van vroeger zich met meer symptomen presenteerden dan de patiŽnten van nu. De patiŽnten van vroeger hadden ook meer gegeneraliseerde (systemische) symtomen.

Hematurie (bloed in urine) kwam vaker voor bij mannen, flankpijn en bloedarmoede meer bij vrouwen. Meer tumoren werden per toeval gevonden aan de rechter zijde dan aan de linker zijde. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat echo-onderzoek vaak wordt toegepast voor lever-en galonderzoeken (beide rechts). Maar ook omdat je rechter nier makkelijker te visualiseren is dan je linker nier.

In deze studie werd aangetoond er tegenwoordig meer niertumoren door toeval worden ontdekt en dat de typische presentatie van een nierkankerpatiŽnt zeldzamer is geworden. Dit heeft te maken met het feit dat we nu beschikken over CT-scans en echo-apparatuur, waarmee meestal voor een ander medische indicatie onderzoek wordt aangevraagd bij een patiŽnt en waarmee dan per toeval een niertumor wordt ontdekt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 25-08-2010
Bron: BJU International | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier