Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierkanker aan te tonen met nieuwe goedkope labtechniek

Door Gerard Kok 

Nierkanker is een sluipmoordenaar: in het beginstadium van de ziekte zijn er bijna geen symptomen, met als gevolg dat er meestal al uitzaaiingen zijn als de ziekte ontdekt wordt. Op dat moment is nierkanker meestal dodelijk, terwijl het verwijderen van de tumor meestal volledige genezing betekent, als er nog geen uitzaaiingen zijn. Op tijd ontdekken dat iemand nierkanker heeft is dus van groot belang. Nu is er ook een snelle en goedkope test op biomarkers van nierkanker in de urine.

Bij nierkanker bevat de urine meer van de biomarkers aquaporine-1 en adipofiline dan gebruikelijk. Traditioneel wordt voor het opsporen van zulke biomarkers 'ELISA' (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay), een test die gebruik maakt van antilichamen en kleuring, gebruikt, maar dat is nogal arbeidsintensief en tijdrovend, en dus duur. Artsen uit St. Louis (midden Verenigde Staten) hebben nu een methode uitgedokterd waarmee het opsporen van deze biomarkers veel eenvoudiger en goedkoper wordt.

De artsen verdeelden gouden nanostaafjes (heel kleine staafjes van maximaal enkele tientallen nanometers lang) gelijkmatig over filterpapier, dat daardoor veranderde in 'bioplasmonisch papier'. De nanostaafjes waren zodanig geprepareerd met antilichamen dat ze zouden binden aan de biomarkers. Door de staafjes te beschijnen met licht kan uit de weerkaatsing van dat licht worden bepaald hoeveel biomarkers zich aan de staafjes hebben gebonden. De wetenschapper beschrijven hun techniek in het tijdschrift Analytical Chemistry. Hoewel de methode nu alleen is uitgetest voor markers voor nierkanker, is die in principe ook voor andere biomarkers in lichaamsvloeistoffen geschikt.

Al met al is deze methode zeker zo nauwkeurig, sneller, eenvoudiger en goedkoper dan ELISA, ook omdat het minder afval achterlaat, wat daardoor makkelijker is op te ruimen. Een veelbelovende ontwikkeling voor de tijdige diagnose van nierkanker. 

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-01-2013
Bron: Nanotechnology Now | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier