Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niergiftig cadmium in oorbellen en tatoeage-inkt

Door Merel Dercksen 

Twee waarschuwingen voor cadmium de afgelopen dagen: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit behoedt ons voor nierschade.

Cadmium is een zwaar metaal, dat zeer schadelijke effecten kan hebben. Behalve dat het carcinogeen is (kanker kan veroorzaken) en de vruchtbaarheid kan aantasten, is het ook schadelijk voor de nieren. Cadmium mag niet toegepast worden in producten voor menselijke consumptie. Maar helaas duikt het nog wel eens op in non-food-producten van waaruit het toch opgenomen kan worden in het lichaam.

Gevaarlijke oorbellen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen dagen voor twee van deze producten gewaarschuwd. Het eerste betreft een type oorbel. Deze oorbel bevat te veel cadmium, dat via het oor in het lichaam terecht kan komen. Het gaat om de oorbel french hook (hanger met steen), artikelcode W3329 van het merk Lilly&June en MKM, die in 2016 in Nederland verkocht is bij drogisterijen en bijouteriewinkels. De NVWA raadt aan om de oorbellen niet meer te dragen, maar om deze terug te brengen naar de winkel. Klanten krijgen dan hun geld terug.

Tatoeage-inkt met cadmium
Behalve de waarschuwing voor de oorbel, deed de NVWA er ook een uitgaan voor tatoeage-inkten. Uit onderzoek naar enkele tientallen zwarte inkten die in Nederland gebruikt worden, blijkt dat er met een flink aantal wat mis is. Daarbij gaat het in de ernstigste gevallen om inkten van buiten de EU die tatoeëerders zelf importeren. Behalve dat sommige inkten te veel polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) blijken te bevatten of niet steriel zijn, heeft de NVWA ook gevaarlijk hoge concentraties zware metalen aangetroffen.

In drie van de onderzochte inkten zat te veel cadmium. Van alle drie heeft de NVWA de verkoop verboden. Behalve cadmium, trof de NVWA in sommige van de onderzochte inkten ook veel te veel arsenicum aan, dat eveneens schadelijk is voor de nieren.

sterren Gepubliceerd: maandag 20-02-2017
Bron: NVWA | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »


Niergiftig cadmium in oorbellen en tatoeage-inkt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier