Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niergiftig cadmium in oorbellen en tatoeage-inkt

Door Merel Dercksen 

Twee waarschuwingen voor cadmium de afgelopen dagen: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit behoedt ons voor nierschade.

Cadmium is een zwaar metaal, dat zeer schadelijke effecten kan hebben. Behalve dat het carcinogeen is (kanker kan veroorzaken) en de vruchtbaarheid kan aantasten, is het ook schadelijk voor de nieren. Cadmium mag niet toegepast worden in producten voor menselijke consumptie. Maar helaas duikt het nog wel eens op in non-food-producten van waaruit het toch opgenomen kan worden in het lichaam.

Gevaarlijke oorbellen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen dagen voor twee van deze producten gewaarschuwd. Het eerste betreft een type oorbel. Deze oorbel bevat te veel cadmium, dat via het oor in het lichaam terecht kan komen. Het gaat om de oorbel french hook (hanger met steen), artikelcode W3329 van het merk Lilly&June en MKM, die in 2016 in Nederland verkocht is bij drogisterijen en bijouteriewinkels. De NVWA raadt aan om de oorbellen niet meer te dragen, maar om deze terug te brengen naar de winkel. Klanten krijgen dan hun geld terug.

Tatoeage-inkt met cadmium
Behalve de waarschuwing voor de oorbel, deed de NVWA er ook een uitgaan voor tatoeage-inkten. Uit onderzoek naar enkele tientallen zwarte inkten die in Nederland gebruikt worden, blijkt dat er met een flink aantal wat mis is. Daarbij gaat het in de ernstigste gevallen om inkten van buiten de EU die tatoeëerders zelf importeren. Behalve dat sommige inkten te veel polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) blijken te bevatten of niet steriel zijn, heeft de NVWA ook gevaarlijk hoge concentraties zware metalen aangetroffen.

In drie van de onderzochte inkten zat te veel cadmium. Van alle drie heeft de NVWA de verkoop verboden. Behalve cadmium, trof de NVWA in sommige van de onderzochte inkten ook veel te veel arsenicum aan, dat eveneens schadelijk is voor de nieren.

sterren Gepubliceerd: maandag 20-02-2017
Bron: NVWA | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


Niergiftig cadmium in oorbellen en tatoeage-inkt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier