Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierfalen door genvariant die beschermt tegen slaapziekte

Door Merel Dercksen 

De nieuw gevonden genetische mutaties die verantwoordelijk lijken voor het grote risico dat mensen van Afrikaanse afkomst lopen op een nieraandoening, lijken te beschermen tegen een dodelijke infectieziekte die in Afrika wijd verspreid is.

IsraŽlische onderzoekers ontdekten onlangs dat het verhoogde risico dat mensen met Afrikaanse voorouders lopen op nierziekten die niet het gevolg zijn van diabetes, gekoppeld is aan twee veranderingen op het gen APOL1. Andere wetenschappers in IsraŽl, samen met collega's uit de VS en BelgiŽ, hebben ook onderzoek gedaan naar de genetische oorzaak van een verhoogd risico van Afro-Amerikanen op twee nierziekten. Zij zochten naar mutaties die samengaan met een verhoogd risico op Focale Segmentale Glomerulosclerose en terminaal nierfalen door hoge bloeddruk, twee oorzaken van nierfunctieverlies waar Afro-Amerikanen meer aan lijden dan blanke Amerikanen.

Ook deze onderzoekers kwamen uit op twee van elkaar onafhankelijke mutaties in het gen APOL1, die het risico op deze ziektes respectievelijk zeven en tien keer zo groot maken. De twee variaties zijn gangbaar onder Afrikanen, maar komen niet voor in Europese chromosomen. Bij allebei vonden de wetenschappers aanwijzingen dat er sprake kon zijn van positieve selectie, wat betekent dat de mutaties ook een positief effect hebben.

ApolipoproteÔne L-1, de stof waarvoor APOL1 codeert, kan trypanosomen, een soort parasiet, doden. De parasiet Trypanosoma brucei rhodesiense is in Afrika de veroorzaker van Oost-Afrikaanse slaapziekte. Mensen kunnen hiermee besmet raken als ze gestoken worden door een tseetseevlieg die met de parasiet besmet is. Zonder behandeling is de ziekte binnen enkele maanden dodelijk.

In een laboratoriumopstelling ontdekten de wetenschappers dat alleen de twee varianten van het gen APOL1 die het risico op nierziekten vergroten, de parasiet Trypanosoma brucei rhodesiense doden. Ze denken daarom, dat de mutaties ontstaan zijn als bescherming tegen de slaapziekte, maar als bijkomend negatief effect hebben, dat zoveel Afro-Amerikanen een nierziekte hebben.

Een vergelijkbaar effect is al eerder gevonden: mensen die een mutatie in een bepaald gen hebben, zijn minder vatbaar voor malaria. Maar hebben zij twee gemuteerde kopieŽn van dat gen, dan krijgen ze sikkelcelziekte.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-07-2010
Bron: Science | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier