Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieren van kankerpatiŽnten als donororganen gebruikt

Door Merel Dercksen 

In een ziekenhuis in de VS heeft een vijftal nierpatiŽnten een transplantatie ondergaan met een nier van een levende donor, bij wie bij toeval een gezwel op de nier werd ontdekt. Tot nu toe lijkt het experiment geslaagd en zijn de patiŽnten er beter aan toe dan ze zonder de transplantatie waarschijnlijk waren geweest.

Urologen van de Maryland School of Medicine in het Amerikaanse Baltimore hebben bij vijf dialysepatiŽnten een nier getransplanteerd waarbij ze eerst een klein gezwel verwijderd hadden. In alle gevallen ging het om patiŽnten met een zeer korte levensverwachting, die een levende donor hadden. Bij de donoren was tijdens de screening een enkel, niet uitgezaaid, gezwel ontdekt. Bij drie donoren ging het om een (kwaadaardig) niercelcarcinoom, bij de overige twee om een angiomyolipoom.

Tijdens de operatie namen de chirurgen eerst de nier bij de donor uit en daarna verwijderden ze het gezwel ruim. Vervolgens transplanteerden ze de nier. Noch bij de donoren noch bij de ontvangers van de door tumoren aangetaste nieren doken tijdens de periode van de studie sporen op van nieuwe gezwellen. Bij het laatste onderzoek, 9 tot 41 maanden na de transplantatie, maakten vier patiŽnten het goed. De vijfde was overleden als gevolg van een val, wat dus niet met de transplantatie te maken had.

De artsen denken dat levende donoren met een enkel klein gezwel op de nier een goede oplossing zouden kunnen zijn voor dialysepatiŽnten die zonder transplantatie een zeer beperkte levensverwachting hebben, mits dat gezwel zeer zorgvuldig en niet te zuinig verwijderd wordt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 08-12-2009
Bron: BJU International | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier