Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieren gaan meteen harder werken bij eten van te veel eiwit

Door Merel Dercksen 

Het eten van te veel eiwit, waarbij ook meer afvalstoffen vrijkomen doordat dit extra eiwit ook gemetaboliseerd wordt, kan leiden tot hyperfiltratie: individuele nefronen in de nier gaan harder werken. Op den duur leidt dit waarschijnlijk tot beschadiging van de nieren. Wetenschappers van de Johns Hopkins universiteit hebben laten zien dat de hyperfiltratie al direct op gang komt als mensen een zeer eiwitrijk dieet gaan volgen.

De OmniHeart trial is opgezet om het effect van verandering van voeding, om precies te zijn het gedeeltelijk vervangen van koolhydraten door eiwitten, op de nierfunctie te onderzoeken. 164 gezonde volwassenen met een hoog-normale of licht verhoogde bloeddruk volgden drie keer zes weken lang een dieet. In die periodes werd er voor hen gekookt, zodat de samenstelling goed te controleren was. De verschillende diëten legden de nadruk op energie uit koolhydraten, onverzadigd vet of eiwit. In de eerste twee diëten kwam 15% van de energie-inname uit eiwitten, in het eiwitdieet was dat een kwart.

De onderzoekers keken aan het eind van een dieetperiode steeds naar het nuchtere creatinine van de deelnemers, de spiegels van cystatine C en β2-microglobuline en ze bepaalden de filtratiesnelheid van de nieren (eGFR). 

De gemiddelde eGFR van de deelnemers, berekend op basis van de cystatine C-spiegel, voor aanvang van de studie was 92 ml/min. Vergeleken met de koolhydraten- en onverzadigde vettendiëten nam deze eGFR toe met 4 ml/min na het eiwitrijke dieet. Deze effecten waren onafhankelijk van veranderingen in bloeddruk. Ook was het gewicht van de deelnemers steeds gelijk gebleven. Tussen het op koolhydraten en het op vetten gebaseerde dieet zagen de onderzoekers geen significante verschillen in filtratiesnelheid van de nieren.

Dit onderzoek is gedaan bij mensen die goed functionerende nieren hadden. Bij hen is te zien dat een voedingspatroon dat rijk is aan eiwitten, de filtratiesnelheid van de nieren verhoogt. Of dit op termijn ook leidt tot chronische nierschade, of dat de nieren deze extra belasting aankunnen, kunnen de wetenschappers op basis van deze studie niet zeggen.

sterren Gepubliceerd: maandag 10-12-2012
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier