Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierdonor loopt zelfde risico op nierziekte als ieder ander, maar toch...

Door Arendina Visser 

NN Achtergrond

Wat is het risico voor de eigen gezondheid als iemand een nier doneert? Dan is een stapje verder de volgende vraag wat er moet gebeuren als een nierdonor zelf een ernstige nierziekte krijgt. Want dan is er geen tweede nier om het werk op te vangen.

Een niertransplantatie is een relatief frequent uitgevoerde operatie, maar een orgaan wegnemen is zeker geen onschuldige ingreep. Amerikaanse onderzoekers volgden meer dan 80.000 levende donoren tussen 1 april 1994 en 31 maart 2009. De chirurgische mortaliteit (operatiesterfte) van donoren werd geraamd op 3,1 op 10.000. Dit is bijzonder laag. Na verschillende jaren follow-up was het sterfterisico bij levende donoren precies hetzelfde als bij de normale bevolking. Nierdonoren leven dus even goed en even lang als de mensen met twee nieren.

Nieren hebben een enorme reservecapaciteit, vandaar dat mensen met maar één nier een normaal leven kunnen leiden. Problemen door een onvoldoende nierwerking ontstaan pas wanneer de nier ongeveer 50% van zijn capaciteiten heeft verloren.

Een nier afstaan betekent niet dat een donor wordt beperkt in zijn of haar doen en laten of levensverwachting. Ook geeft het geen hoger risico op een ernstige nierziekte. Maar krijgt de donor wél een nierziekte, dan is er geen reservecapaciteit, zoals bij mensen met twee nieren. Dat betekent eerder kans om te moeten gaan dialyseren.

De Gezondheidsraad schreef eerder dit jaar in een advies aan de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), dat het billijk is om mensen die ooit een nier hebben gedoneerd en er zelf een nodig hebben, extra punten toe te kennen op de wachtlijst. Hierdoor kunnen donoren in de bedoelde gevallen sneller, meestal binnen zes wekenm in aanmerking komen voor een donornier. De praktijk wijst uit dat er elk jaar gemiddeld twee nierdonoren zelf een ernstige nierziekte krijgen. Inmiddels heeft de minister zich achter het voorstel geschaard.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 30-08-2011
Bron: diverse | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Harry Stuut, Garmerwolde
  31-08-2011 18:17

  Die blakende gezondheid houd naar mijn mening in dat de donor op moment van doneren geen medische belemmering mag hebben dwz Hypertensie of iid.
  Maar het blijkt dus uit langdurig onderzoek dat het over de gemeten tijd niet uitmaakt of je 1 of 2 nieren hebt.
  De reserve of overcapaciteit is dusdanig groot dat leven met 1 nier niet je levensduur beinvloed.

 • Dietske vd Brugge, Almere
  30-08-2011 23:04

  Ik blijf na het lezen van dit artikel met een vraag achter: Zijn de resultaten van de studies over dit onderwerp gecorrigeerd voor de relatief goede gezeondheid van donoren?
  Als ik lees 'Na verschillende jaren follow-up was het sterfterisico bij levende donoren precies hetzelfde als bij de normale bevolking. Nierdonoren leven dus even goed en even lang als de mensen met twee nieren', denk ik: even lang? terwijl je alleen kunt doneren als je blaakt vangezondheid? Ik zou verwachten dat nierdonoren langer leven, mits de donatie geen negatieve gevolgen heeft. Kortom: nu weet ik nůg niet of een nierdonatie impact heeft.
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier