Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierdonor loopt groter risico op hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

Uit Noors onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die een nier hebben afgestaan, daarna een wat hogere bloeddruk hebben. Het risico op hypertensie neemt dus ook toe. Of dit op de lange termijn zo blijft, is in deze studie niet onderzocht.

Tijdens het European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association 2010 Congress presenteerden wetenschappers van het universiteitsziekenhuis in Oslo de resultaten van hun onderzoek onder levende nierdonoren. In het Noorse register van levende donoren vonden zij 573 mensen die na de donatie nog een jaar gevolgd waren.

Voor de donatie was de gemiddelde bloeddruk van al deze mensen 123/77 mmHg, een jaar erna was dat gemiddelde 124/78 mmHg. Een zeer lichte stijging, die niet veel zegt. Belangrijker voor de onderzoekers is dat voor de donatie maar 16 mensen hoge bloeddruk hadden, en twee hiertegen medicijnen slikten. Een jaar na de donatie waren dat er respectievelijk 68 en 13. Maar van de 16 mensen die in eerste instantie een te hoge bloeddruk hadden, was dat een jaar na het verwijderen van een nier bij zes verdwenen.

Donoren met een BMI hoger dan 25, en degenen die ouder waren dan 60, bleken een verhoogd risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk te hebben. Deze subgroepen onder de donoren, en ook degenen die voor donatie al een hoge bloeddruk hebben, zouden daarom extra goed moeten worden gevolgd, stellen de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 20-07-2010
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier