Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierdialoog over voeding

Wanneer: maandag 09-03-2020

Het Maasstad Ziekenhuis organiseert een voorlichtingsavond voor nierpatiënten, familie en andere geïnteresseerden. Het thema van deze Nierdialoog is: Voeding bij nierziekte en dialyse.

Voeding is belangrijk voor iedereen maar zeker voor patiënten met nierinsufficiëntie. Goede voeding levert een positieve bijdrage aan de behandeling van nierfunctieproblemen. 'Eiwit' en 'Kalium' zijn bekende begrippen. Hoe de patiënt hiermee om kan gaan en hoe anderen dit doen zal onder andere aan de orde komen tijdens deze nierdialoog.

Tijdens de Nierdialoog is er een afvaardiging van het behandelteam aanwezig zoals een nefroloog, verpleegkundige, diëtiste en een maatschappelijk werker. Ook is een afvaardiging van de patiëntenvereniging NPVR aanwezig. De toegang is gratis. Aanmelden bij Bianca Folkers tel: 010-291 3075 of per e-mail: folkersb@maasstadziekenhuis.nl

Nierdialoog: Voeding bij nierziekte en dialyse, maandag 9 maart 2020 19:30 - 21:00 uur (zaal open om 19:00)

Locatie: Maasstadzaal, Maasstadweg 21, Rotterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 03-03-2020 | Nog geen reacties
Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?
Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd. Waar de patiënten wel last van hebben, is het feit dat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ik behandel voornamelijk ouderen en ze voelen zich alleen. Ze missen het bezoek van de familie en van de thuiszorg. Aan de andere kant zijn mijn patiënten al lange tijd niet meer werkzaam, dus op dat gebied is er niet veel veranderd. Daarnaast was hun levensstijl, voordat corona uitbrak, al vrij rustig door het tekort aan energie. Dat betekent dat het 'meer thuis moeten zijn' al bekend terrein is.'

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »

Nieren coronapatiënt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier