Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niercysten te verhelpen met eenvoudige injecties

Door Merel Dercksen 

PatiŽnten met een klein aantal niercysten die daar klachten van hebben, zijn eenvoudig te helpen door de cysten leeg te zuigen en vervolgens te injecteren met ethanol, blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Zambia.

Een paar cysten in een nier geven meestal geen klachten en ze hoeven dan ook niet behandeld te worden. Maar sommige mensen hebben er wel last van, bijvoorbeeld pijn, of bloed in de urine. Aan de universiteit van Zambia onderzochten wetenschappers het effect van een eenvoudige therapie bij patiŽnten met enkele niercysten en klachten.

Van de 17 patiŽnten hadden er negen vooral pijn, vijf hoge bloeddruk en drie bloed in de urine. De cysten werden leeggezogen nadat ze op geleide van een echo aangeprikt waren. De restanten werden vervolgens geÔnjecteerd met ethanol, waardoor de blazen zouden moeten verschrompelen. Deze techniek, sclerotherapie genoemd, wordt ook veel toegepast bij spataderen.

Bij geen van de patiŽnten traden ernstige complicaties op, wel hadden enkelen tijdelijke lichte koorts of bloed in de urine. Bij 15 van de 17 patiŽnten verdwenen de cysten helemaal, bij twee van hen kwam op termijn een gedeelte van de cysten weer terug. Het bloed in de urine verdween, en bij vier van de vijf patiŽnten met hoge bloeddruk verdween die zonder medicatie. De pijn werd in alle gevallen minder.

De onderzoekers bevelen sclerotherapie met ethanol vanwege de eenvoudige toepasbaarheid en de hoge effectiviteit aan als eerste keuze bij patiŽnten met eenvoudige niercysten, die vanwege klachten behandeld moeten worden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-11-2008
Bron: UroToday | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier