Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niercyste verkleint risico nierstenen bij jichtpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Mensen met jicht lopen een verhoogd risico om ook nierstenen te krijgen. En ook op kleine, enkelvoudige cystes in hun nieren. Maar in dat geval neemt het risico op nierstenen weer opvallend veel af, blijkt uit Braziliaans onderzoek.

Nierstenen en jicht zijn twee aandoeningen die relatief vaak samen voorkomen. Jicht ontstaat wanneer zich een afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten vormt. Urinezuur dat ook, wanneer het onvoldoende wordt uitgescheiden, kan neerslaan in de nieren en daar nierstenen vormen. Braziliaanse wetenschappers wilden nagaan of jicht ook relatief vaak samengaat met een andere, in principe onschuldige aandoening aan de nieren: het voorkomen van enkele kleine cystes.

Ze maakten een echo van de nieren van 146 jichtpatiënten; 47 gezonde levende nierdonoren die een routinematige echo hadden ondergaan dienden als gematchte controlegroep. Ruim een kwart van de jichtpatiënten bleek kleine niercystes te hebben, tegen maar 10 procent van de controlegroep. En hoewel ook in dit onderzoek de jichtpatiënten als totale groep veel vaker nierstenen bleken te hebben dan de gezonde controlegroep, constateerden de onderzoekers hier een ander onverwacht verband: Bij de jichtpatiënten met niercystes kwamen nierstenen vijf keer minder voor dan bij de jichtpatiënten zonder niercystes. De onderzoekers vonden geen relatie met factoren als leeftijd, geslacht of hoge bloeddruk.

Of niercystes een beschermend effect hebben dat de vorming van nierstenen bij jicht tegengaat, is iets wat de onderzoekers zich nog afvragen. Er kan ook een ander proces ten grondslag liggen aan deze relatie.

sterren Gepubliceerd: donderdag 05-04-2012
Bron: Rheumatology International | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier