Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nier sparen bij kanker is beter voor de botten

Door Merel Dercksen 

PatiŽnten met nierkanker bij wie een nier helemaal verwijderd wordt, lopen een veel groter risico op osteoporose en botbreuken dan vergelijkbare patiŽnten bij wie een deel van de nier behouden blijft. Daarnaast lopen blanken, vrouwen en mensen die al een verminderde nierfunctie hadden, een verhoogd risico op botontkalking, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

NierpatiŽnten krijgen, omdat hun calcium-fosfaathuishouding verstoord raakt, ook botproblemen. Dat is een vervelende complicatie. De reden van de verminderde nierfunctie maakt daarbij niet uit. Het treedt dus ook op, bij patiŽnten met nierkanker, die na een operatie een verminderde nierfunctie overhouden.

Afhankelijk van de tumor is het bij nierkanker mogelijk om alleen de tumor ruim uit te snijden, en de rest van de aangedane nier te laten zitten. Dat gebeurt steeds meer, omdat de bewijzen dat het beter voor de patiŽnt is als hij meer nierweefsel overhoudt, toenemen. Maar het gebeurt nog lang niet altijd als de mogelijkheid er wel is, omdat het eenvoudiger is de nier volledig te verwijderen.

Onderzoekers van de universiteit van CaliforniŽ in San Diego onderzochten osteoporose en botbreuken bij patiŽnten bij wie een nier vanwege een tumor volledig verwijderd was, en vergeleken hen daarin met patiŽnten bij wie maar een deel weggesneden was. Ze keken naar de gegevens van 905 patiŽnten die in 20 jaar tijd in twee ziekenhuizen geopereerd waren. Gemiddeld waren de patiŽnten meer dan zes jaar opgevolgd. Ze namen ook gegevens mee over de botbreuken die de patiŽnten al voordat ze geopereerd werden hadden opgelopen.

Bij ruim twee derde van de patiŽnten was de aangedane nier helemaal verwijderd. Bij hen was het gemiddelde formaat van de tumor veel groter dan in de groep patiŽnten die een deel van hun nier had kunnen behouden. Verder verschilden de groepen niet: ze waren vergelijkbaar in demografische samenstelling en ook het aantal botbreuken voor de operatie was van dezelfde orde van grootte.

Na de operatie ontwikkelden de patiŽnten die een stuk nier hadden kunnen behouden, veel minder vaak osteoporose dan de patiŽnten die hun ene nier helemaal moesten missen. In die laatste groep kwamen ook meer dan twee keer zo veel botbreuken voor. Vooral blanken, vrouwen, en patiŽnten die voor de operatie al een verminderde nierfunctie of een verstoorde zuur-basebalans hadden, lopen daarnaast een verhoogd risico op osteoporose.

sterren Gepubliceerd: maandag 08-08-2011
Bron: Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier