Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nier met tumor verwijderd bij koning van Tonga

Door Arendina Visser 

Bij koning George Tupou V, van het koninkrijk Tonga, is op 8 september 2011 de rechternier met een tumor verwijderd. De operatie vond plaats in het Cedars-Sinaï Medical Centre in Los Angeles. Het herstel verloopt voorspoedig, aldus de perswoordvoerder. Naar verwachting gaat de koning zaterdag weer naar huis.

Het koninkrijk Tonga is een constitutionele monarchie en omvat een eilandengroep (170 eilanden) in Polynesië. De gezondheidszorg is op een redelijk hoog peil en valt onder de sociale voorzieningen, die voor iedereen toegankelijk zijn. Sinds 1999 is Tonga lid van de Verenigde Naties. De nu 63-jarige George Tupou V is in 2006 tot koning gekroond. Over enkele weken zal de koning terugkeren naar Los Angeles voor vervolgonderzoeken.

In Nederland wordt er bij ongeveer 1700 mensen per jaar nierkanker vastgesteld. Hoewel nierkanker op alle leeftijden kan voorkomen, vindt dit vooral plaats in de leeftijd tussen de 55 en 75 jaar. Over de oorzaak is weinig bekend, wel zijn overgewicht en roken risicofactoren. Rokers hebben ongeveer anderhalf keer zoveel kans op nierkanker als niet-rokers. Soms wordt een niertumor bij toeval gevonden. In het begin zijn er meestal geen klachten, in een wat later stadium ontstaan er klachten zoals bloed in de urine, pijn in de nierstreek, nachtzweten, gevoel van lusteloosheid, verlies van eetlust en vaak en langdurig vermoeid zijn zonder duidelijke reden.  Ook onverklaard verlies van gewicht komt voor.

De behandeling van nierkanker bestaat vaak uit het verwijderen van (een gedeelte van) de nier, daarmee is ook de tumor verwijderd. Dit soort tumoren is niet gevoelig voor bestraling en chemotherapie. Sommige vormen van nierkanker reageren wel op immunotherapie of therapie met nieuwe geneesmiddelen (systeemtherapie). Ook is het in bepaalde gevallen mogelijk om de nier (of een gedeelte) via een kijkoperatie te verwijderen. Sinds kort zijn er ook nieuwe geneesmiddelen in ontwikkeling die mogelijk kunnen worden ingezet bij nierkanker, dit bevindt zich echter nog in een (vergevorderde) testfase.

sterren Gepubliceerd: zondag 11-09-2011 | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier