Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nier- en darmoperatie door ťťn opening

Door Merel Dercksen 

Nadat chirurgen van de aan de University of California verbonden San Diego School of Medicine eerder een door kanker aangetaste nier wisten te verwijderen via een enkele snee in de navel van de patiŽnt, zijn ze er nu in geslaagd nier- en darmkanker in dezelfde operatie te behandelen. En weer door maar ťťn snee in de buik van de patiŽnt te maken. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een dergelijke operatie in de VS is uitgevoerd, en waarschijnlijk zelfs de eerste keer ter wereld.

Het universiteitsziekenhuis is een van de medische instituten die voorop lopen bij het gebruik van minimaal-invasieve chirurgie: operaties waarbij zo min mogelijk in het lichaam van de patiŽnt gesneden wordt. Enkele chirurgen hebben zich, op hun eigen vakgebied, gespecialiseerd in laparoscopische operaties waarbij maar ťťn opening gebruikt wordt. Dit in tegenstelling tot traditionele laparoscopie, waarbij voor camera's en instrumenten meerdere snedes gemaakt worden.

Nu hebben een uroloog en een darmchirurg voor het eerst de krachten gebundeld in een operatie. Het ging om een patiŽnt bij wie zowel een tumor van een nier verwijderd moest worden, als een stuk dikke darm uitgenomen. 'Traditioneel worden deze ingrepen uitgevoerd in gescheiden operaties,' zegt chirurg dr. Elisabeth McLemore. 'Maar alles in een keer is beter voor de patiŽnt en levert minder littekens op.'

Tijdens de operatie werd eerst een tumor op een van de nieren bevroren, waarna via hetzelfde gat in de navel van de patiŽnt een stuk door kanker aangetaste dikke darm weggenomen werd.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 26-03-2010
Bron: UC San Diego Medical Center | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier