Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nier doneren mag niet: ter dood veroordeelde moet fit zijn voor executie

Door Jeroen van Setten 

Het verzoek van een veroordeelde kindermoordenaar om organen te doneren aan familieleden is door de rechtbank in Ohio afgewezen. De ter dood veroordeelde Ronald Phillips zou dan niet voldoende tijd meer hebben om te herstellen voor zijn executie deze zomer.  

De operatie zou volgens de uitspraak van gisteren voor morgen (23 maart) moeten plaatsvinden om herstel voor 2 juli te garanderen. Maar het lijkt er niet op dat Phillips dat gaat halen, dus verbood de rechtbank de donatie. De staat heeft de 'intentie het vonnis zeker ten uitvoer te leggen'.

Phillips (40) was twee maanden geleden gewaarschuwd voor de deadline van morgen. In november deed de man vlak voor ziin geplande executie een verzoek een nier aan zijn zus en misschien zelfs zijn hart aan zijn moeder te mogen doneren. Zijn verzoek werd door de gevangenisdirectie geweigerd, maar zijn executiedatum werd door Gouverneur John Kasich wel opgeschoven naar 2 juli 2014 om de staat de tijd te geven voor nader onderzoek.

Kasich wilde serieus laten nagaan of er mogelijkheden waren: 'Ik besef dat dit onbekend terrein is voor Ohio, maar als een ander leven kan worden gered door zijn bereidheid om zijn organen en weefsels doneren, dan moeten we toestaan ​​om dat te laten gebeuren,' zei Kasich indertijd.

In 1995 werd in Delaware aan een ter dood veroordeelde toegestaan ​​om een ​​nier te doneren aan zijn moeder. Na een succesvol beroep na de donatie, werd zijn doodvonnis veranderd in levenslang. Ronald Phillips werd ter dood veroordeeld voor de verkrachting en de dood in 1993 van de 3-jarige dochter van zijn vriendin.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 22-03-2014
Bron: Fox news | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


Nier doneren mag niet: ter dood veroordeelde moet fit zijn voor executie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier