Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nepalees niertransplantatieprogramma nu wel succesvol

Door Merel Dercksen 

In 2008 startte Nepal voor de tweede keer een niertransplantatieprogramma. De eerste keer was het stilgelegd nadat bij de eerste en enige getransplanteerde patiŽnt afstoting optrad. Nu, bijna twee jaar later, blijkt het nieuwe programma wel succesvol.

In het ziekenhuis van de Tribhuvan universiteit in de hoofdstad Kathmandu zijn met hulp van een Australische chirurg in de periode van een jaar 35 transplantaties uitgevoerd. Dat is minder dan gepland: het hoofd van de afdeling nefrologie wilde oorspronkelijk twee transplantaties per week doen. Alle patiŽnten ontvingen een nier van een levende donor. Meestal was dat een van de ouders van de patiŽnt, in elk geval gaat het in Nepal altijd om zeer nabije familie of een partner. Bij vier patiŽnten slaagden de artsen erin te transplanteren voordat dialyse noodzakelijk werd.

In Nepal worden na transplantatie dezelfde medicijnen gebruikt als in Europa. Acute afstoting kan daarom in principe goed opgevangen worden. Van de 35 nieren die in dit ene gerapporteerde jaar zijn getransplanteerd is er tot nu toe dan ook nog niet een verloren gegaan waardoor de patiŽnt weer moest gaan dialyseren. Wel zijn twee patiŽnten overleden: een liep een bloedvergiftiging op tijdens de operatie en een ander kreeg een hersenbloeding.

Ook de uitname van de nieren verloopt goed: de meeste donoren hadden geen last van de operatie.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier