Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nederlandse dialysepatiŽnten krijgen vooral op dialysedagen te veel fosfaat binnen

Door Merel Dercksen 

Nederlandse hemodialysepatiënten krijgen meer fosfaat binnen met hun voeding dan de aanbevolen hoeveelheid. Dat meldt de Alliantie Voeding Gelderse Vallei op basis van eigen onderzoek op de dialyseafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De Alliantie is een samenwerkingsverband tussen dit ziekenhuis en de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit.

Fosfaat zit in veel voedingsmiddelen, maar omdat dialysepatiënten het niet kunnen uitscheiden, krijgen ze er snel te veel van binnen. Dit leidt op den duur tot vaatproblemen, atherosclerose, en daarmee een verhoogd risico op een hartaanval. De Alliantie Voeding Gelderse Vallei heeft eind 2012 een klein onderzoek uitgevoerd naar de werkelijke fosfaatinname van dialysepatiënten, onder de naam P(R)O4 kidney. Hiervoor vulden 13 patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei vijf dagen lang een voedingsdagboek in.

Gemiddeld bleken deze patiënten 1120 mg fosfaat per dag binnen te krijgen. Dat was niet gelijkmatig verdeeld over de week: op niet-dialysedagen gemiddeld 1030 mg, en op dialysedagen zelfs 1250 mg. Dat is steeds hoger dan de aanbevolen hoeveelheid, die 800 tot 1000 mg per dag bedraagt. Uit het onderzoek blijkt verder dat het fosfaat voor 31% afkomstig is uit zuivelproducten, voor 22% uit vlees, kip en vis en voor 18% uit graanproducten, zoals brood. Dit komt overeen met studies die bij gezonde volwassenen zijn uitgevoerd.

De onderzoekers dragen verschillende mogelijke verklaringen aan voor de door hen gevonden verschillen tussen dagen waarop de patiënten wel en niet dialyseren. Het is bijvoorbeeld denkbaar, dat patiënten op dialysedagen meer eten, omdat ze thuis ontbijten en vervolgens tijdens de dialyse 's ochtends weer een ontbijt krijgen. Ook veronderstellen de onderzoekers dat de patiënten tijdens de dialyse meer eten, omdat ze ervan uitgaan dat de extra (overbodige) voedingscomponenten die ze op dat moment binnenkrijgen, weer uitgespoeld worden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 07-06-2013
Bron: Alliantie Voeding Gelderse Vallei | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Dave Bredewold, Wageningen
    10-06-2013 11:38

    Ik dialyseer thuis 6x8 uur s'nachts en voeg fosfaat toe aan het concentraat middels een klisma. Hoe weet ik of ik niet te veel fosfaat binnen krijg?
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Nederlandse dialysepatiŽnten krijgen vooral op dialysedagen te veel fosfaat binnen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier