Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Nederland is op het ergste voorbereid'

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De minister van volksgezondheid, Ab Klink (CDA), deelt ons mee dat mensen die in de gezondheidszorg werken en mogelijk in contact komen met patiŽnten uit de risicogroepen zoals nierpatiŽnten, als eersten dienen te worden gevaccineerd tegen de milde Mexicaanse griep. Ook mensen met een verhoogd risico op ernstige complicaties moeten snel een prik krijgen.

In totaal identificeert de minister, op advies van de Gezondheidsraad, zo'n 6 miljoen Nederlanders waaraan hij zijn vaccins wil slijten. Klink beslist dus voor de Nederlander. En dat terwijl de gezondheidszorg in het teken zou staan van de zelfbeschikking van de burger en diens vrije keuze.

Kennelijk gaat dat in deze materie niet op. We worden bovendien 'geadviseerd' op een manier die doet vermoeden dat er niet alleen medische redenen zijn voor de keuze. Vorige week deelde het RIVM nog mee dat deze griep niet erger is dan een gewone zomergriep en nu lijkt het allemaal weer tegen te vallen. Klink: 'Het huidige virus Nieuwe Influenza A kan mogelijk nog muteren, maar Nederland is op het ergste voorbereid'.

Dat is kennelijk voldoende reden om Nederland grootschalig bloot te stellen aan een vaccin waarvan, in de woorden van het RIVM, nog een beperkte kennis over de mogelijke bijwerkingen bestaat. Bovendien werkt het vaccin natuurlijk niet meer als het virus eenmaal is gemuteerd. Het vaccin dat nu in de maak is, werkt alleen tegen de huidige Mexicaanse griep. Die griep die juist zo mild verloopt.

Het vermoeden dat Klink bang is met een enorme berg onverkoopbare vaccins te blijven zitten, kan ik toch moeilijk onderdrukken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 18-08-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier