Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Natriumtekort nadelig voor behandeling nierkanker

Door Merel Dercksen 

Een tekort aan natrium vermindert het effect van de behandeling van uitgezaaide nierkanker, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is nog niet duidelijk, waar dat precies aan ligt.

Uit eerdere onderzoeken is al bekend dat een tekort aan natrium (hyponatriëmie) samengaat met een verminderde overleving bij verschillende soorten tumoren. Ook bij uitgezaaid niercelcarcinoom die behandeld wordt met immunotherapie blijkt het een voorspellende waarde te hebben. Amerikaanse wetenschappers hebben nu onderzocht wat de invloed is van het natriumgehalte van het bloed van patiënten met deze vorm van kanker, die met een 'targeted therapie' behandeld worden. Ze deden dit onderzoek binnen het International Metastatic Cell Carcinoma Database Consortium.

Vanuit 18 behandelcentra die hieraan meedoen hadden de onderzoekers de beschikking over 1.661 patiënten die een behandeling ondergingen met een mTOR-remmer (zoals bijvoorbeeld sirolimus), of een middel dat de groei van bloedvaten in de tumor remt (via de vasculaire endotheliale groeifactor, bijvoorbeeld everolimus). Een op de zeven patiënten bleek een laag natriumgehalte van het bloed te hebben: minder dan 135 mmol/l. Deze patiënten blijken in dit onderzoek veel korter te blijven leven (gemiddeld 7 versus 20 maanden), wat samengaat met dat de ziekte minder vaak onder controle komt en dat de behandeling eerder faalt.

Volgens de onderzoekers, onder leiding van dr. Toni K. Choueiri van Harvard Medical School, is dit de grootste studie in meerdere centra waaruit blijkt dat er een verband is tussen hyponatriëmie en een slechte prognose van patiënten met uitgezaaid niercelcarcinoom die met een van de in dit onderzoek betrokken therapieën worden behandeld. Maar of dat verband er is omdat patiënten met hyponatriëmie agressievere vormen van kanker hebben, of omdat ze de behandeling slechter verdragen, is nog niet duidelijk.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 13-12-2013
Bron: European Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier