Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Na orgaandonatie is zwanger zijn net iets gevaarlijker

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel

Nierdonoren zijn over het algemeen kerngezond. Dat heeft te maken met de, vanzelfsprekend, zeer strenge medische eisen die er aan die donoren gesteld worden. Dat er ondanks die hoge drempel een wat verhoogd risico bestaat op aandoeningen die met de niercapaciteit en -functie samenhangen, is natuurlijk niet vreemd.

Uit recent onderzoek blijkt dat bij vrouwelijke orgaandonoren 'bij leven' die na de donatie zwanger worden, hypertensie en pre-eclampsie vaker (11 versus 5 procent) voorkomt. Op zich geen verwonderlijke uitkomst. Zoogdieren, en dat zijn mensen ook, hebben vrijwel altijd twee nieren. Dat is niet voor niets. Dat de overcapaciteit zo groot is dat uitname van een enkele nier verantwoord is als de betrokkene medisch honderd procent in orde is, is gewoon mooi meegenomen.

Doen alsof levende donatie een vanzelfsprekendheid is, is onterecht. Dat blijkt niet voor het eerst, uit deze studie. Dat betekent niet dat donatie ineens een gevaarlijke bezigheid zou zijn geworden. Het bevestigt wel dat we ons goed moeten blijven realiseren dat levende donatie voor de donor een (relatief gering) risico vormt dat nooit geheel valt weg te nemen.

Helaas worden in veel gevallen organen van overledenen die wel geschikt waren geweest, niet ingezet voor transplantatie. Zolang dat het geval blijft, is donatie bij leven een mooie mogelijkheid met relatief geringe risico's. 

sterren Gepubliceerd: maandag 17-11-2014
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier