Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Muziek als therapie na de zondvloed

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchantť !'

Voor iedereen in de VAR zal 15 juni 2010 de rest van zijn/haar leven een markeerpunt blijven.
Het leven voor de ramp... Het leven na de ramp.

Het gezegde 'aprŤs nous le dťluge' is voor ons afgedaan. Wij hebben die zondvloed al gehad en de onvoorstelbare gevolgen ervan gezien. We moeten er, ieder op onze eigen manier, mee leren leven en proberen het ritme van alledag weer op te pakken. Persoonlijk mogen wij, in vergelijking met vele dorpsgenoten 'aan de andere kant van de rivier', beslist niet klagen. Omdat wij zo'n 100 meter hoger wonen dan het dorp, liep het water wel als rivieren langs (en hier en daar in) ons huis naar beneden, maar dat kun je nauwelijks schade noemen. Wat ons persoonlijk wel raakt is dat we afgesloten zijn van onze vrienden en bekenden in het dorp. We willen bij hen zijn voor een helpende hand en een luisterend oor, een arm om hen heen slaan.
Het aangezicht van Taradeau is totaal veranderd. De twee bruggen zijn weggeslagen, 4 huizen meegesleurd, 2 voor de helft afgebrokkeld en 60 woningen zwaar beschadigd door het stijgende water. De genie werkt momenteel hard aan een pontonbrug voor voetgangers. Dan kunnen we weer naar ons bakkertje, de ťpicerie, het postkantoor en onze clubjes. Dan horen we weer bij elkaar, want zoals de burgemeester in de krant meldde: 'Taradeau is letterlijk in tweeŽn gescheurd'.

Voor Ad was het zwaar om 's nachts in Marseille te dialyseren. Zijn groepje is nu overgeheveld naar HyŤres. Voordeel is dat hij daar 's middags terecht kan, maar de lange reistijden (tussen anderhalf en twee uur enkele reis) beginnen behoorlijk aan hem te knagen en geven mij zorg.

Eind mei vertelde ik mijn pianolerares dat ik een 'soirťe musical' wilde organiseren ter gelegenheid van mijn verjaardag. Zij vond het een geweldig idee. Wij besloten enkele sonatines voor 'quatre mains' van Diabelli te spelen. Zelf wilde ze graag Liszt en Chopin vertolken en een gitaarvriend van Ad beloofde zijn gitaar mee te nemen. Ik nodigde vervolgens enkele luisteraars uit waaronder Marie en Jean-Baptiste. Zij bood direct aan voor de inwendige mens te zorgen.


Op verzoek maakt zij vaker voor vrienden heerlijke gerechten en buffetten. Haar man nam het sjouwwerk met tafels en stoelen op zich. Een perfecte organisatie, al zeg ik het zelf!!

Niet ingecalculeerd echter was de catastrofe! Dinsdags kregen we twaalf uur lang een ongekende waterstroom over ons heen. Pas woensdagmorgen realiseerden wij ons wat er zich daadwerkelijk had afgespeeld.
Ons hoofd stond niet meer naar een feestje, want geen elektra en water, nauwelijks telefoonverkeer en geen internet. Er heerste chaos en paniek alom.

Donderdag kregen we wat contact met de buitenwereld en werden bezoekjes over en weer afgelegd. Toen werd ook duidelijk dat onze muziek-vrienden er gelukkig redelijk doorheen waren gekomen. Unaniem wilde men de "soirťe musicale" door laten gaan.

Die zaterdagavond werd angst en verdriet met elkaar gedeeld. Er waren vreselijke verhalen en tranen; men werd soms wat uitgelaten en er werd ook wel iets meer gedronken dan normaal. Dat maakte allemaal niet uit. Wij waren bij elkaar, leefden met elkaar mee en genoten van het muziek maken en er naar luisteren. Dit werkte beslist therapeutisch.
Daarom blijft deze avond ondanks alles een dankbare herinnering aan Franse vriendschap en saamhorigheid!

A bientŰt,

Nanny

(helaas nog steeds zonder internet)

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier