Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Moeten nierpatiŽnten dierlijke voeding afzweren?

Door Merel Dercksen en Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Wetenschappers uit Denver concluderen op basis van hun zeer kleine onderzoek, dat het zinvol kan zijn nierpatiŽnten niet alleen voor te lichten over de hoeveelheden eiwit die zij binnen moeten of mogen krijgen. Het is volgens de onderzoekers ook nodig de verschillende bronnen daarvan aan te geven. Meer plantaardig eiwit in plaats van dierlijk zou ervoor zorgen dat de fosfaatwaarden van de patiŽnt binnen de perken blijven.

Het eerste probleem bij dit onderzoek is van algemene aard: de geteste diŽten zijn nogal extreem. Dat is nodig om een goed vergelijkend onderzoek te kunnen doen, maar in de praktijk zal geen patiŽnt overstappen op een volledig plantaardig dieet (in deze studie kwamen de eiwitten in het vegetarische dieet uit granen en soja, dus ontbraken ook eieren en zuivelproducten). Laat staan dat er mensen zijn die elke dag precies afgepaste, in het laboratorium bereide maaltijden willen eten.

Dat neemt niet weg, dat het ook in de dagelijkse praktijk voordelen zou kunnen bieden om een deel van de dierlijke eiwitten in de voeding te vervangen door plantaardige. Het is niet ondenkbaar dat ook dat nog een merkbaar effect heeft op de hoeveelheid fosfaat die de patiŽnt opneemt.

Storender is dat de onderzoekers nauwelijks ingaan op de mogelijk nadelige gevolgen die fytaat kan hebben. De onderzoekers doen het voorkomen of het feit dat fosfaat in granen voor een deel in de vorm van fytaat voorkomt, voornamelijk een voordeel biedt omdat het niet wordt opgenomen door het lichaam. Maar het kan mineralen als calcium, ijzer en zink binden in de darmen, waardoor die niet opgenomen kunnen worden terwijl dat toch wel de bedoeling is. Zou een dieet dat zo rijk is aan fytaat geen tekorten aan micronutriŽnten veroorzaken?

De onderzoekers stippen dit alleen even kort aan omdat ze een verschil zien in de calciumwaarden tijdens de korte periode dat de patiŽnten opgenomen waren. De vraag of ook een plantaardig dieet waarin het fytaat grotendeels afgebroken is minder fosfaat oplevert dan een vleesdieet, wordt ook nergens beantwoord of aangehaald.

Deze zaken zouden op zijn minst genoemd moeten worden als iets wat moet worden onderzocht voordat enige conclusie mag worden getrokken over de voordelen van vegetarisch of zelfs volledig plantaardig eten voor nierpatiŽnten. Zeker omdat dit wel zeer beperkte onderzoek vooral in de V.S. veel stof doet opwaaien.

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-12-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • VAN NIEROP, MONSTER
  24-01-2011 13:26

  Als je op http://www.dietistennierziekten.com
  de zoekterm Ďfernhoutí invuld vind je het document
  Dhr. Fernhout - Informatie m.b.t. essentiŽle aminozuren bij eiwitarm dieet.

  Volgens mij wijst dit de weg om de problemen en valkuilen te vermijden.
  Dus slimmer een teveel aan fosfaat voorkomen en geen ondervoeding. Met www.dieetinzicht.nl
  kunnen overschotten en tekorten zichtbaar gemaakt worden.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier