Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Moet ik hier iets aan laten doen, dokter?

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel 

Een onderzoek naar de seksuele beleving van vrouwen aan de hemodialyse. Wie zit daar nou op te wachten? Volgens sommige lezers plaatsen wij dit soort artikelen alleen met het oogmerk er meer bezoekers mee te trekken.

Laat ik vooropstellen dat het absoluut waar is dat artikelen waarin het woord seks voorkomt een veelvoud van het aantal bezoekers trekt van wat we gewend zijn. Duizenden mensen lazen inmiddels het bericht. De meesten waren snel weer vertrokken maar er waren er ook die verder rondkeken en misschien wel vaste lezers worden. Voor ons natuurlijk heel prettig.

Dit effect daargelaten, is er met dit artikel iets bijzonders aan de hand. De onderzoekers hebben namelijk geprobeerd niet alleen te kijken naar de feiten, maar ook naar de beleving van een kwaal. En het blijkt dat de vrouwen over het algemeen weinig of geen moeite hebben met hun 'aandoening'. Misschien niet zo opmerkelijk, maar wel de moeite waard om over verder te denken.

Als iemand van een aandoening geen hinder ondervindt en de kwaal ook niet direct tot de dood leidt of op korte termijn tot een situatie waarin ernstiger klachten ontstaan; is het dan wel nodig te behandelen? Deze vrouwen lijken daaraan in ieder geval geen behoefte te hebben. In dit specifieke geval kunnen partners er natuurlijk nog moeite mee hebben, maar dat is niet onderzocht.

Dit onderzoek pleit feitelijk voor grondig overleg voor een behandeling wordt gestart. Als de patiënt werkelijk zelf beslist, zou dat wel eens goedkoper kunnen uitpakken dan we nu denken.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-12-2013 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »


Moet ik hier iets aan laten doen, dokter?

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier