Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder zout in levensmiddelen moet afgedwongen worden

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Een belangrijk adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, het Institute of Medicine, vergelijkbaar met onze Gezondheidsraad, heeft aangedrongen op regelgeving rond het natriumgehalte van kant-en-klare voedingsmiddelen.

Volgens het instituut is zo langzamerhand afdoende gebleken dat zelfregulering niet werkt. Het fenomeen zelfregulering wordt, vooral de laatste tien jaar, ook in Nederland gezien als het wondermiddel in de vrije markt op allerlei gebied. De zelfregulering maakt alle feilen van de vrije markt goed. De leveranciers hebben er volgens de predikers van dit principe alleen maar baat bij te zorgen voor een garantiefonds voor reizen, prima bankstellen die jarenlang meegaan en een goede gezondheid van hun klanten.

Iedereen weet intussen wel dat er teveel zout wordt gegeten. Onnodig te veel zout. We weten ook hoe dat historisch verklaarbaar is. Onze voorouders zijn ooit zeedieren geweest en de natuurlijke rem op de inname van het, indertijd op het land levensreddende, zout heeft zich nog niet aan onze manier van leven aangepast.

We vinden zout eten dus lekker. En een onmatige hoeveelheid zout vinden we vaak nog lekkerder. Bovendien went het eten van natriumrijke producten snel. Je wil het steeds zouter hebben en je vindt het dan nog lekkerder. Zo ontstaat ook een wedren tussen fabrikanten. Ze voegen steeds meer zout toe. En blijf jij achter met je zout, dan loopt de verkoop terug. Eenmaal raden wat je dan als fabrikant bedenkt om je verkopen weer snel en goedkoop op peil te brengen.

Net zoals de overheid fors ingrijpt in het erkend ongezonde rookgedrag, zo moet ingegrepen worden in de overmatige zoutconsumptie. Alleen een wettelijke verplichting kan zorgen voor minder zout in het eten. En wie weet gaan de fabrikanten zich dan weer op de echte smaak van hun producten richten. Dat zou toch mooi meegenomen zijn.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-04-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • werner, valkenburg lb
    14-05-2010 21:51

    Bleef het alleen maar bij zout, de voedingsmiddelenindustrie laat niks meer met rust, overal moet er in geknoeid worden, neem maar eens producten waar melk of melkbestanddelen aan zijn toegevoegd. Nam pasgeleden rivierkreeftjes mee van bij AH, ik denk dus dat ik "vis" kocht, blijkt dat ook daar melkbestanddelen doorheen gemengd zijn, kon ik ze dus niet gebruiken omdat onze schoondochter een melkallergie heeft. Daar zou de voedsel en warenautoriteit op moeten toezien! Het is steeds vaker dat het niet is wat het lijkt..............zo zout moeten we het helaas eten.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier