Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Minder nierstenen bij gebruikers van cholesterolverlagers'

Door Jeroen van Setten 

Patiënten die met een statine, een cholesterolverlagende 'wonderpil', worden behandeld hebben ongeveer een derde minder nierstenen dan niet-gebruikers. Dat blijkt uit een grote cohortstudie door James Masterson van het Naval Medical Center, waarvan de resultaten werden bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association in San Diego.

Voor het onderzoek werden 7742 niersteenpatiënten (4099 mannen en 3643 vrouwen) gevolgd. Vrouwen bleken in de studie tweemaal zoveel voordeel te hebben bij het gebruik van statines als mannen. Dat gold ook na correctie voor het gebruik van kaliumcitraat en hydrochloorthiazide, beide middelen die de voming van calciumstenen helpen voorkomen of de stenen laten oplossen. Bij de vrouwen werd statinegebruik geassocieerd met een vermindering van 50% van het risico op nierstenen. Bij mannen was de winst ongeveer 25%.

Volgens de onderzoekers zou moeten worden overwogen niersteenlijders ter voorkoming van recidive niet alleen te behandelen met een dieet en lichaamsbeweging, maar ze ook statines voor te schrijven. Het onderzoek werd niet door de farmaceutische industrie gefinancierd.

sterren Gepubliceerd: zondag 12-05-2013
Bron: American Urological Association | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Peter Koeman, Krabbendijke
    13-05-2013 20:37

    Artsen promoten de statines ook al zo voor verlaging cholesterol, maar ook hier is er weer geen aandacht voor de negatieve bijwerkingen van de statines.
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier