Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder goede zorg bij nierproblemen in zwarte wijken

Door Merel Dercksen 

bron: TCC Healthe Center New York

Amerikanen die in een 'zwarte' buurt wonen, worden minder vaak op tijd naar een nefroloog verwezen dan hun lotgenoten uit 'witte' wijken. Dat blijkt uit gecombineerd Canadees-Amerikaans onderzoek. De studie geeft geen antwoord op de vraag, waarom dat zo is.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat, in de Verenigde Staten, lang niet iedere nierpatiŽnt de beste zorg kan verwachten. Groepen patiŽnten die slechter af zijn, zijn bijvoorbeeld gekleurde etnische bevolkingsgroepen, en mensen met een laag inkomen. Zo zijn er verschillen in de kans op een transplantatie. Iets anders wat al eerder naar voren is gekomen, is dat Afro-Amerikanen minder vaak naar een nefroloog worden verwezen voordat ze moeten starten met dialyse, dan blanken.

Daar zijn verschillende oorzaken voor te bedenken, zoals minder goede contacten, een lager inkomen, en een woonomgeving waar minder specialisten gevestigd zijn. Maar het is niet duidelijk wat precies de invloed van al deze factoren is. Canadese en Amerikaanse wetenschappers onderzochten wat het effect is van de etnische samenstelling van de buurt waar een nierpatiŽnt woont, op de kans dat hij tijdig bij een nefroloog terecht komt. Ook onderzochten ze of de woonomgeving vervolgens nog van invloed is op de kwaliteit van de zorg die de patiŽnt ontvangt.

Ze bestudeerden de gegevens van 92.000 patiŽnten die in een periode van ruim een jaar tijd met een nierfunctievervangende behandeling waren gestart. PatiŽnten die wonen in buurten met minder dan 5 procent zwarte inwoners blijken in 30 procent van de gevallen niet onder behandeling te zijn geweest van een nefroloog, voordat ze met dialyse moeten starten. Maar dat loopt op tot 41 procent voor inwoners uit wijken die voor meer dan de helft zwart zijn.

Als maat voor de kwaliteit van de zorg die de patiŽnten die wťl waren verwezen voordat hun nieren volledig uitvielen ontvingen, namen de onderzoekers een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld het moment van verwijzing, of patiŽnten getransplanteerd werden voordat dialyse noodzakelijk was en het percentage patiŽnten dat een shunt kreeg aangelegd en geen katheter. Daarbij vonden ze geen verband met de samenstelling van de woonomgeving.

Amerikaanse nierpatiŽnten die wonen in een buurt met veel Afro-Amerikaanse inwoners, lopen een verhoogd risico te laat naar een nefroloog te worden verwezen. Maar zijn ze eenmaal onder behandeling, dan maakt het voor de kwaliteit van de zorg die ze ontvangen niet meer uit waar ze wonen, concluderen de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 25-06-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier