Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Minder eten beperkt groei cystenieren'

Door Merel Dercksen 

Als muizen met cystenieren op dieet gezet worden, groeien hun nieren dramatisch minder snel dan bij hun soortgenoten die zelf mogen weten hoe veel ze eten. Ook hun nierfunctie blijft beter behouden. Maar of dit ook bij mensen werkt, is de vraag.

Ondanks de stappen die gezet zijn, is cystenieren nog altijd een slecht te behandelen aandoening. Verschillende onderzoeken richten zich op het remmen van de cystegroei, om zo het ziekteproces te vertragen en eindstadium nierfalen uit te stellen. Bij zowel mensen als muizen met cystenieren is het eiwit mTOR, dat onder andere een rol speelt bij de celgroei, sterker actief dan normaal. Eerder hebben wetenschappers dan ook al geprobeerd om met medicijnen die mTOR remmen, geprobeerd de cystegroei te vertragen. Dat lukte bij muizen heel redelijk, maar de resultaten bij mensen waren teleurstellend. Onder andere vanwege de bijwerkingen van deze medicatie.

MTOR reageert ook op de mate van voedselaanbod. Daarom dacht een groep Amerikaanse onderzoekers: als we een groep muizen met cystenieren nu eens op dieet zetten, zouden we dan niet mTOR kunnen remmen en zo de cystegroei vertragen? Minder eten heeft in elk geval geen ernstige bijwerkingen, zolang je niet te weinig eet tenminste.

Een deel van de onderzoeksmuizen mocht eten wat ze wilden. De rest kreeg 23% minder eten dan dat. De onderzoekers hielden de muizen vervolgens zeven weken in de gaten, tot ze twaalf weken waren. Ze hadden dat moment gekozen omdat muizen zo kort leven dat de ziekte ook snel erger wordt. Zonder behandeling hebben muizen met cystenieren erg veel last van de ziekte als ze ouder dan twaalf weken zijn.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat de vermindering in de hoeveelheid ingenomen voedsel, die zij mild noemen, er niet toe leidt dat de muizen afvallen, of dat ze ondervoed raakten. Wel had het dieet invloed op de cysten in de nieren: bij de dieetmuizen werden die tijdens de onderzoeksperiode 41% zwaarder. Dat lijkt nog veel, maar bij de controlemuizen die zelf mochten weten hoe veel ze aten, was dat 151%. Ook de nierfunctie van de dieetmuizen bleef veel beter behouden. Toen ze twaalf weken oud waren, waren ze niet in eindstadium nierfalen beland.

Op basis van markers die de onderzoekers bij de muizen gemeten hebben, denken ze dat een dieet misschien nog wel beter, want breder, kan werken dan mTOR-remmende medicijnen. Tegelijkertijd met dit onderzoek heeft een andere groep wetenschappers een vergelijkbare studie gedaan, met muizen die ook cystenieren hadden, maar dan door een andere genetische afwijking. Ook zij komen tot de slotsom dat vermindering van de hoeveelheid voedsel, de verergering van cystenieren bij muizen vertraagt.

Of dit ook bij mensen werkt, is nog de vraag. De onderzoekers hebben goede hoop, vooral ook omdat bij een dieet geen ernstige bijwerkingen te verwachten zijn, die nopen tot een lagere dosering. Maar voordat dit grootschalig bij mensen onderzocht kan worden, moet eerst duidelijk zijn of het effect het gevolg is van minder calorieën, of bijvoorbeeld van een lagere eiwit- of vetinname. Tegen de tijd dat het zo ver is volgt nog de moeilijkheid dat het heel lastig is mensen gedurende lange tijd minder te laten eten dan waartoe ze van nature geneigd zijn. Laat staan dat je dat goed kunt controleren, behalve dan door het gewicht in de gaten te houden.

sterren Gepubliceerd: maandag 01-02-2016
Bron: American Journal of Physiology - Renal Physiology | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


'Minder eten beperkt groei cystenieren'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier