Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder eiwit in urine door zoutbeperking

Door Merel Dercksen 

Italiaanse onderzoekers hebben een aantal studies naar het effect van zoutbeperking op eiwituitscheiding door de nieren bij elkaar genomen. Minder zoutinname leidt inderdaad tot minder eiwit in de urine, concluderen ze hieruit. Vooral bij mensen die al aangetoonde nierschade hebben, en bij degenen die daarbij nog een specifieke bloeddrukverlager slikken. Hoe sterker het eiwitverlies vermindert, hoe meer de bloeddruk ook daalt.

Eiwituitscheiding in de urine gaat gepaard met een groter risico op (verergerende) nierschade en hart- en vaataandoeningen. De eiwituitscheiding kan verminderd worden met medicijnen, en waarschijnlijk ook met een zoutbeperkt dieet. Maar het grootste deel van de onderzoeken die naar het effect van zoutbeperking zijn uitgevoerd, leidt niet tot een duidelijke conclusie. Volgens Napolitaanse wetenschappers is het gebrek aan statistische significantie dat deze studies parten speelt te ondervangen door een meta-analyse uit te voeren. Het op deze manier vergroten van de datapool kan ervoor zorgen dat er wel een duidelijk patroon zichtbaar wordt.

In de online databases die tot hun beschikking stonden, vanaf 1996, hebben de onderzoekers gezocht naar studies die het effect van twee diëten met verschillende zoutgehaltes maten op ofwel de hoeveelheid albumine in de urine, ofwel de verhouding tussen albumine en creatinine. Aan deze definitie bleken elf studies te voldoen, met 516 deelnemers.

Analyse van de uit al deze studies beschikbare data, leidt tot de constatering dat een daling van de binnengekregen hoeveelheid natrium met 2,1 gram natrium per dag gepaard gaat met een afname van de hoeveelheid albumine in de urine met gemiddeld 32%. Het effect van de zoutbeperking is sterker in groepen onderzoeksdeelnemers die ook medicijnen slikken die eiwitverliesverlagend werken, zogenaamde RAS-remmers. Ook is het effect groter als het dieet langer wordt volgehouden en onder deelnemers die al nierschade hebben.

sterren Gepubliceerd: woensdag 12-08-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Minder eiwit in urine door zoutbeperking

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier